Companii

Ritmul nebunesc al vanzarilor de masini s-a mai domolit in aprilie

18.05.2004, 00:00 12

Vanzarile de automobile noi pe piata romaneasca au depasit in primele patru luni ale acestui an 48.000 de unitati, valoare cu aproape 39% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Dupa primele trei luni ale anului, cresterea fata de anul trecut era de aproape 48%, analistii apreciind ca primul trimestru al acestui an a fost cel mai bun din istoria pietei auto.
La o prima vedere, pare ca ritmul de crestere al vanzarilor de masini noi, fie ele romanesti sau straine, s-a domolit cu aproape 10%. O posibila explicatie pentru acest lucru este si faptul ca anul trecut aprilie a fost prima luna de comercializare a modelului Solenza, cel care a inlocuit SupeRNova in gama producatorului roman Dacia si cel care avea sa devina cel mai bine vandut model de masina in 2003.
De altfel, pe ansamblul primelor trei luni ale anului trecut, vanzarile de masini noi de pe piata romaneasca fusesera chiar mai mici decat cele din anul 2002, deoarece multi dintre potentialii clienti pentru modelul Solenza au preferat sa mai astepte o luna sau doua pana la lansarea acestuia in locul achizitionarii unui model SupeRNova.
In aceste conditii, ritmul de crestere al pietei auto in acest an s-ar putea apropia in urmatoarele luni de estimarile de 20-25% pe care le avansau la inceputul anului analistii pietei auto. La aceasta reducere va contribui si lansarea in aceast toamna a modelului Dacia de 5.000 de euro. Astfel, clientii care in acest moment si-ar putea cumpara o masian Dacia Solenza sau un model de import mai ieftin, ar putea intarzia o astfel de achizitie pentru a vedea cum arata noua Dacie de 5.000 de euro si abia atunci sa realizeze o achizitie.
Pana atunci, autoturismele raman categoria de automobile cu cea mai mare crestere. Dupa primel patru luni ale anului vanzarile de autoturisme au ajuns la 38.600 de unitati, in crestere cu aproape 50% fata de anul treut, in timp ce vehiculele comerciale au ajuns la aproape 9.500 de unitati, ceea ce corespunde unei cresteri de putin peste 10%.
Cresteri importante la nivelul primelor patru luni au fost insa nregistrate si de productia nationala, precum si de exporturi. Masinile produse in fabricile din Romania au ajuns in primele patru luni ale anului la 35.000 de unitati, in crestere cu doua treimi fata de anul trecut. Exporturile au explodat in aceeasi perioada, fiind mai mult decat duble fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa valorile sunt inca foarte reduse, mai putin de 5.300 de automobile.
Daca in privinta productiei nationale de automobile s-a remarcat atat Dacia, cat si Daewoo, cand vine vorba de exporturi, meritul este aproape in totalitate al producatorului de la Pitesti. Daca acum doi ani exporturile romanesti de masini erau in proportie de 90% realizate de Daewoo, in prezent situatia este exact invers, modelul Dacia Solenza fiind de departe cea mai solicitata masina romaneasca la export.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO