Companii

Robert Arsene si-a dat demisia de la conducerea operatiunilor Bunge de pe piata locala

27.01.2006, 20:25 229

Managerul a renuntat la pozitia pe care o ocupa de 5 ani, timp in care a dezvoltat operatiunile locale ale gigantului american din industria alimentara, care a facut mai multe achizitii, ajungand astfel numarul 1.

"A fost decizia mea. Au existat unele diferente de viziune asupra afacerii", a declarat pentru ZF Robert Arsene. El nu a dorit sa ofere alte informatii.

Arsene, 40 de ani, a condus filiala din Romania a companiei americane din 2001. Pana la numirea unui nou director general, conducerea interimara este asigurata de Gabriel Krapf, director regional al Bunge pentru Romania, Bulgaria si Ungaria.

Anul trecut a fost foarte dificil pentru industria uleiului, din cauza aprecierii monedei nationale si a reorientarii multora dintre micii producatori catre piata interna, promovand preturi mai mici. Majoritatea jucatorilor mari au raportat rezultate financiare mai slabe decat in 2004, chiar daca volumele livrate pe piata au fost mai mari decat cele din anul precedent, insa ratele de profit au fost in scadere.

Bunge a decis la jumatatea anului trecut sa inchida fabrica de ulei Muntenia Bucuresti, motivand aceasta hotarare prin intentia de a eficientiza activitatea. Potrivit reprezentantilor companiei, costurile fabricii Muntenia le depaseau cu 200.000 de euro pe cele ale celorlalte doua fabrici din grup, Interoil Oradea si Unirea Iasi. Pentru a deveni eficienta, fabrica ar fi necesitat o investitie de peste 15 mil. dolari (12 mil. euro), proiect considerat nerentabil, in contextul dificultatilor din intreaga industrie in ultimul an.

Compania a avut un program de restructurare mai complex. Fabrica de ulei avea la momentul inchiderii in jur de 230 de angajati, din care 200 au fost prinsi de procesul de restructurare.

Bunge Romania nu a renuntat la nici unul dintre brandurile sale dupa inchiderea fabricii din Bucuresti, productia fiind preluata de celelalte doua unitati ale grupului.

Principalele marci ale companiei sunt Unisol, Floriol, Muntenia, Horea si Raza Soarelui.

Dupa incetarea operatiunilor de productie (august 2005), fabrica a fost folosita ca baza logistica pana in momentul in care Adunarea Generala a Actionarilor a decis vanzarea terenului si a cladirilor.

Fabrica de ulei Muntenia este amplasata in Bucuresti si are o suprafata de 6 hectare. Gigantul american a decis la sfarsitul anului trecut vanzarea terenului si a cladirilor, surse din piata imobiliara afirmand ca valoarea terenului ar putea ajunge la 15 milioane de euro.

Filiala locala a gigantului american estima pentru anul trecut o cifra de afaceri de circa 120 de milioane de euro, in crestere cu 20% fata de 2004. Afacerile Bunge au crescut anul trecut pe segmentul de agribusiness, pe partea de comert cu proteine si cu cereale, in special in urma achizitionarii de silozuri.

Si vanzarile de ulei au inregistrat anul trecut o usoara crestere, sustinuta de importul unor produse noi, precum Floriol cu porumb, produs in Ungaria sau Carapelli, un amestec de uleiuri de fructe, produs in Italia. O contributie importanta la cresterea cifrei de afaceri a avut-o cresterea exportului cu circa 15% fata de 2004. Vanzarile Bunge se adreseaza in proportie de circa 80% pietei interne, insa contextul economic dificil de anul trecut au determinat o crestere a exporturilor, fabricile din Romania beneficiind de contractele externe ale grupului american.

Valoarea investitiilor realizate de Bunge anul trecut a depasit 5 milioane de dolari (4,1 milioane de euro).

Grupul american a devenit actionar majoritar al Unirea Iasi in 2002, prin preluarea la nivel international a grupului olandez Cereol, care detinea fabrica ieseana in acel moment. In vara lui 2003 compania a achizitionat aproape in acelasi timp pachetele majoritare la fabricile de ulei Muntenia Bucuresti si Interoil Oradea, ambele detinute de acelasi proprietar, firma de constructii Prefabricate Vest. Valoarea tranzactiei a depasit 5 milioane de dolari (4,1 mil. euro).

Atat in cazul Muntenia cat si in cazul InterOil, proprietarii nu mai realizasera investitii in anii dinaintea preluarii, ambele fabrici alternand perioadele de functionare cu cele de intrerupere a activitatii, din cauza problemelor legate de finantare.

Dupa cele trei achizitii, Bunge a devenit la sfarsitul lui 2004 liderul unei piete estimate la peste 220 de milioane de euro. Cei mai importanti jucatori de pe piata sunt grupurile americane Bunge si Cargill, precum si companiile romanesti Argus Constanta, Agricover Buzau, Ultex Tandarei sau Expur Urziceni.



* 2002: Bunge devine actionar majoritar al Unirea Iasi, prin preluarea la nivel international al grupului olandez Cereol

* 2003: achizitioneaza Muntenia Bucuresti, pentru circa 3 mil. dolari (2,4 mil. euro)

* 2003: achizitioneaza Interoil Oradea. Valoarea tranzactiei a fost estimata la 2 milioane de dolari (1,6 mil. euro)

* august 2005: anunta inchiderea Muntenia Bucuresti si un program de restructurare

* decembrie 2005: decide vanzarea terenului si a cladirilor apartinand Muntenia Bucuresti

* ianuarie 2006: Koninklijke Bunge BV (KBBV) din Olanda, membra a grupului, a devenit actionar majoritar al fabricii de ulei Unirea Iasi, in urma fuziunii prin absorbtie cu Cereol Holding BV

dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO