Companii

Roman Brasov, profit pe hartie in 2004 de 89 mil. euro. Din stergere de datorii

24.10.2005, 16:01 16

Producatorul de camioane Roman Brasov a ajuns pe locul cinci in topul celor mai profitabile intreprinderi in anul 2004, dupa ce a inregistrat, la finalul exercitiului financiar pe anul trecut, un profit brut de 360,7 milioane de lei (89 milioane de euro).

Rezultatul a survenit ca urmare a punerii in aplicare a Ordonantei de Urgenta numarul 115 din 24 octombrie 2003, potrivit careia compania a fost scutita de plata datoriilor bugetare restante, a dobanzilor si penalitatilor, a obligatiilor rezultate din creditele acordate de Banca Comerciala Romana si garantate de APAPS. Veniturile contabile realizate de societate din aceste stergeri de datorii au fost, de asemenea, scutite de impozite.

Profituri mai mari au obtinut doar Ispat Sidex, Orange, MobiFon si Ispat (Siderurgica) Hunedoara. Roman a surclasat companii precum Lafarge, Metro sau Coca-Cola din punctul de vedere al profitului.

Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru a comenta rezultatele financiare.

Compania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 71,4 milioane de lei (17,6 milioane de euro) si venituri totale de 448,5 de milioane de lei (110 milioane de euro), dupa ce pe primul semestru al aceluiasi an inregistrase pierderi.

Diferenta dintre veniturile totale si cifra de afaceri a fost reprezentata in principal de veniturile contabile pe care compania le-a inregistrat in urma scutirilor de datorii.

Roman a raportat pierderi de 8,5 milioane de lei (2,3 milioane de euro) pe primul semestru al anului curent. La sfarsitul acestei perioade mai avea datorii de 61 milioane de lei (17 milioane de euro). Roman este detinuta in proportie de peste 90% de societatea Pro Roman.

Aceasta este detinuta de Consiliul Judetean Brasov si Consiliul Local, fiecare cu o cota de participare la capitalul social de 5%, firma malaieziana Pesaka Astana, cu 8%, Universitatea Transilvania Brasov, cu 2%, si Asociatia Pro Brasov, cu 80%.

Roman Brasov a fost privatizata in octombrie 2003, cand compania malaieziana Pesaka Astana a preluat 94,2% dintre actiuni, la pretul simbolic de 1 euro per actiune. Ca obligatie contractuala, Pesaka Astena a trebuit sa investeasca 4 milioane de euro in modernizarea tehnologica a producatorului brasovean, dar si 45 de milioane de euro in contul datoriilor si a creditelor comerciale ale Roman.

La sfarsitul primului semestru din 2005, compania avea venituri totale in valoare de 37,1 mil. lei (10 milioane de euro), dintre care 35,5 milioane de lei (9,8 mil. euro) venituri din exploatare si 1,6 milioane de lei (450.000 de euro) venituri financiare si cheltuieli totale in valoare de 45,7 de milioane de lei (12,7 milioane de euro).

Compania avea de incasat circa 150 de miliarde de lei de la Tacom Waren (19,57% din datorie), Motoare AB (11,1% din suma), Semifabricate SA (3,95%), Grivita Bucuresti (3,42%), Reutil SA (2, 95%), acestia reprezentand principalele datorii, cu o pondere totala de 40,99%.

Halele uzinei Roman Brasov, detinute de omul de afaceri Ioan Neculaie, au fost puse sub sechestru la sfarsitul saptamanii trecute de catre Fiscul din Brasov, conform reprezentantilor acestuia. Fiscul incearca sa recupereze o datorie a FC Brasov la care Ioan Neculaie a fost actionar majoritar. Neculaie a considerat ilegala decizia Fiscului.

Actiunile companiei sunt cotate la Bursa Electronica Rasdaq, la Categoria de Baza. Compania are o capitalizare de in valoare de 6 milioane de lei (4,5 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO