Companii

Romania, cea mai mare scadere din Europa in retailul de electronice si electrocasnice

Romania, cea mai mare scadere din Europa in retailul de electronice si electrocasnice
03.06.2010, 00:00 113

Celelalte piete europene monitorizate au consemnat o revenireusoara a consumului de pana la 2% in primele trei luni ale anului,comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Romania s-a confruntat insa cu o accentuare a temeriiconsumatorilor de a face noi achizitii, iar cumpararea de produseelectronice si electrocasnice s-a bazat aproape exclusiv pe nevoiaimediata de inlocuire.

"Avem o piata in mare majoritate de inlocuire. Este clar caachizitiile sunt mai reduse, iar sectorul imobiliar, unde aveamprograme de echipare cu dezvoltatorii, este rapus de mult", adeclarat Cristian Moanta, directorul de marketing al Altex, cel maimare retailer local de electronice si electrocasnice.

Cu toate ca Altex si-a pastrat pozitia de lider in retailul deelectronice si electrocasnice, vanzarile companiei s-au diminuat cu50% anul trecut.

Pentru 2010 principalii retaileri de electronice sielectrocasnice au estimat ca piata va avea un nivel similar cu celdin 2009 pentru produsele electronice si electrocasnice, respectivmai mult de 800 de milioane de euro.

Fata de Romania alte piete europene au incetinit declinul sichiar au raportat cresteri. Astfel, Spania, care in 2009 vedea ocontractie de 12,6%, a revenit in primul trimestru din acest an cuo crestere de aproape 3%. Vanzarile electroIT din Spania au valorat4,8 miliarde de euro in perioada ianuarie - martie 2010.

In acelasi fel, Grecia, care desi intampina dificultatieconomice si sociale, a trecut de la -6,9% in 2009 la o crestere de1,3% in trimestrul unu din 2010 cu vanzari de aproape 800 demilioane de euro.

Cele mai mari piete europene pentru retailul electroIT inprimele trei luni ale acestui an au fost in continuare Germania(10,8 mld. euro) si Marea Britanie (8 mld. de euro), piete careinsa anul trecut s-au conservat, considerand volumul lor total.

Potrivit jucatorilor din piata, in prezent achizitiile deaparatura electronica si electrocasnica sunt realizate doar pentruinlocuire, utilarea suplimentara fiind stopata. In acelasi timpachizitiile pentru utilarea locuintelor noi sunt reduse la minimdin cauza stoparii dezvoltarilor constructiilor rezidentiale.

In plus, incertitudinea cu privire la stabilitatea locului demunca si a nivelului salariului pentru angajatii din sectorulbugetar va determina amanarea unor achizitii de bunuri de folosintaindelungata, consumatorii preferand acum sa isi conserve resurselefinanciare.

Daca pana in urma cu cateva luni sectorul bugetar reprezenta omasa de consumatori sigura, deoarece angajeaza aproape 1,4 mil.oameni, acum si cheltuielile de consum au devenit incerte.

In plus, fata de perioada 2006-2008, cand consumul prin creditajunsese sa reprezinte mai mult de jumatate din achizitiile deelectronice si electrocasnice, anul acesta ponderea ramane sub 10%,potrivit reprezentantilor Altex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO