Companii

Romania domina topul companiilor din sud-estul Europei

Romania domina topul companiilor din sud-estul Europei
23.09.2009, 17:41 33

Petrom, cea mai mare companie din Romania, este si cea mai marefirma din sud-estul Europei in functie de veniturile din 2008,potrivit clasamentului realizat de portalul SEE News si firma deconsultanta Roland Berger.

Compania Petrom, controlata de grupul austriac OMV, a realizatanul trecut venituri de 4,8 mld. euro, reusind sa devanseze grupulcroat INA, liderul de anul trecut al clasamentului.

In clasamentul primelor 10 companii cu cele mai mari venituri,Romania are patru prezente. Slovenia si Bulgaria apar de doua ori,in timp ce Serbia si Croatia sunt reprezentate prin cate o firmafiecare. Totodata, studiul releva ca sapte din primele zececompanii aflate in topul celor mai mari venituri au activitate insectorul petrolului si gazelor naturale.

Ierarhia include 100 de companii din zece state din Europa deSud-Est, respectiv Romania, Republica Moldova, Bulgaria, Slovenia,Croatia, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Macedonia siAlbania.

Daca raportat la numarul de companii din top 100 Romania conducedetasat cu 43 de firme din 100, raportat la PIB-ul pe cap delocuitor Slovenia si Croatia devanseaza categoric economia locala,cu peste 27.000 de dolari pe cap de locuitor in cazul Sloveniei si15.600 de dolari in cazul Croatiei, arata datele FMI pentru anul2008.

Portalul SEE News si Roland Berger au alcatuit si un top alcelor mai puternice banci din regiune, in functie de activele de lafinalul anului 2008.

In acest clasament, Romania are pe podium BCR si BRD-GSG,situate dupa Nova Ljubljanska Banka, cea mai mare institutie decredit din Slovenia, cu activitati in 16 tari.

Studiul cuprinde si un clasament al celor mai profitabilesocietati, condus de CFR si Electrica.

Electrica si E.ON Gaz Romania apar si intr-un top realizat infunctie de cele mai mari cresteri ale veniturilor, comparativ cuanul 2007, ocupand locurile doi si trei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO