Companii

Romania „nu sta” bine in raportul grupului Metro: Bonul de casa al celei mai mari retele de magazine arata un minus de 260 mil. euro fata de 2008

Romania „nu sta” bine in raportul grupului Metro: Bonul de casa al celei mai mari retele de magazine arata un minus de 260 mil. euro fata de 2008

Metro are 24 de magazine cash & carry in Romania, in acest an fiind planificata deschiderea unei noi unitati in Capitala

17.03.2010, 23:22 49

In acest context, reteaua Metro si-a diminuat vanzarile la nivellocal cu 17,6% anul trecut fata de 2008, pana la 1,23 mld. euro,insa nemtii ar putea ramane pe plus datorita expansiunii lantuluide hipermarketuri Real.

Metro Cash & Carry Romania este cea mai mare retea demagazine de pe piata, iar declinul vanzarilor in lei poate fiestimat la circa 5% in intervalul mentionat.

"In Europa de Est, comertul cu amanuntul nu a reusit sa sedecupleze de dinamica inregistrata la nivel macroeconomic. Dupacresteri cu rate de doua cifre (peste 10% - n. red.) in 2008,sectorul de profil a fost afectat anul trecut de scaderi abrupte devanzari in majoritatea tarilor din regiune. Romania, Bulgaria siSlovacia au fost lovite cel mai tare", se arata in raportulMetro.

In acelasi raport, Romania figureaza si in fruntea listei celormai afectate economii din regiune de criza economica globala.

Economie vulnerabila

"Desi s-a remarcat o incetinire a deprecierii monedelor localefata de euro, pietele din Europa de Est au resimtit efectele crizeieconomice globale prin diminuarea investitiilor directe in economiesi prin scaderea continua a cererii pentru exporturi. Din totalulpietelor pe care Metro Group activeaza in regiune, cele maiafectate au fost Ungaria, Romania, Rusia si Ucraina."

Scaderea vanzarilor Metro Cash & Carry Romania a fost maiaccentuata decat media regiunii (-15%), pe care cele mai mari pietepentru retea sunt Rusia, Polonia, Cehia si Romania.

Raportul grupului mai arata ca, in cursul anului trecut, reteauacash & carry si-a redus numarul de angajati din Romania de la6.500 la aproape 5.700 de persoane. Printre masurile luate in 2009pentru restructurarea business-ului la nivel local s-a numaratdesfiintarea diviziei de achizitii Metro Group Buying.

Reprezentantii companiei nu au oferit informatii suplimentarelegate de reducerea efectivului de angajati in 2009.

Cu toate acestea, Metro Cash & Carry pregateste investitiinoi pe piata romaneasca, in acest moment fiind in constructie inBucuresti al 25-lea magazin al retelei la nivel local. Noua unitateva fi inaugurata in primul semestru al anului in aceeasi locatie incare va fi deschis si un hipermarket Real. Investitiile grupuluiMetro in aceste proiecte pot fi estimate la peste 40 mil. euro,fiind create aproximativ 600 de locuri de munca in Bucuresti.

Anul trecut, grupul Metro a strans 80 de milioane de leiprintr-o emisiune de obligatiuni lansata in luna iulie, fiind primacompanie din vestul Europei care lanseaza obligatiuni denominate inlei. Reprezentantii Metro au precizat la acea data ca fondurileatrase vor fi utilizate pentru a finanta dezvoltarea simodernizarea celor doua divizii active la nivel local, Metro Cash& Carry si Real Hypermarket.

Vanzarile Real Romania au crescut cu peste10%

Divizia de hipermarketuri a grupului, Real, a ramas pe crestere,aceasta raportand un avans de doua cifre (peste 10%) al vanzarilorin euro fata de 2008. Real Hypermarket Romania a avut afaceri de718 mil. euro in 2008, potrivit datelor de la Ministerul deFinante.

Cresterea vanzarilor Real la nivel local s-a datorat in mareparte expansiunii retelei cu patru magazine in cursul anului 2009,prin investitii de circa 100 mil. euro.

Astfel, la finele anului trecut retailerul ajungea din urmareteaua Metro ca numar de locatii (24), dupa mai putin de patru anide la deschiderea primei unitati Real in Romania. Metro Cash &Carry este primul lant international de magazine care a intrat incomertul local, lansat pe piata in anul 1996.

Expansiunea Real a majorat numarul de angajati ai diviziei dehipermarketuri a Metro in Romania de la circa 7.600 de persoane lafinele lui 2008 la aproape 8.300 de oameni la sfarsitul anuluitrecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO