Companii

Romania vrea scadenta mare pentru creditul de la CNE

02.04.2004, 00:00 11

Autoritatile romane doresc ca imprumutul in valoare de 224 milioane de euro pe care Uniunea Europeana il va acorda pentru finalizarea lucrarilor la Unitatea 2 a Centralei Nuclear-Electrice (CNE) de la Cernavoda sa fie rambursat esalonat in perioada 2006-2015.
Creditul a fost aprobat miercuri de UE si va fi acordat prin intermediul programului Euroatom.
"Dupa aprobarea acestuia, vor urma negocierile conditiilor de creditare. Noi dorim ca rambusarea creditului sa inceapa dupa punerea in functiune a Unitatii 2, pe termen cit mai lung. Am dori ca rambursarea sa fie realizata pina in 2015", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Andrei Grigorescu, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului.
El a apreciat ca negocierile ar putea fi finalizate pina la sfirsitul lunii mai, urmind ca atragerea primei transe sa fie realizata in luna iulie.
Probele tehnologice pentru cel de-al doilea reactor vor incepe in semestrul doi al acestui an, iar in 2006 Unitatea 2 va fi conectata la sistemul energetic national. Lucrarile, realizate pina in prezent in proportie de 68%, au fost finantate de la bugetul de stat, in perioada 2001-2003, cu 7.000 miliarde de lei si din credite externe cu 80 milioane de euro.
Ion Rotaru, directorul general al Societatii Nationale Nuclearelectrica, operatorul CNE, a declarat ca, dupa punerea in functiune a Unitatii 2, pretul energiei produse la Cernavoda de cele doua reactoare va fi de 27 de euro/MW, cu 3 euro mai mult decit in prezent.
Pretul va include costurile de productie (aproximativ 15 euro/MW), o componenta pentru amortizarea investitiei, o alta privind mediul, precum si o cota pentru realizarea programelor de depozitare a deseurilor radioactive.
Investitiile anuale pentru protectia mediului se cifreaza la aproape 10 milioane de euro, suma care acopera atit CNE, cit si fabrica de combustibil nuclear de la Pitesti.
"Fabrica se afla in faza finala de dublare a capacitatii de productie, pentru a produce si pentru Unitatea 2", a mai spus Rotaru.
Finalizarea lucrarilor de executie a celui de-al doilea reactor necesita investitii totale de circa 750 milioane de dolari.
Finantarea va fi asigurata partial de un consortiu de banci condus de Societe Generale, care va acorda statului un imprumut de 400 milioane de dolari.
Romania doreste sa dubleze productia de energie nucleara pina in 2010, pentru a limita efectele inchiderii unor centrale electrice pe baza de carbune.
Reactorul de la Cernavoda, construit cu tehnologie canadiana, a fost pus in functiune in 1996 si genereaza peste 10% din productia de electricitate a tarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO