Companii

Românii preferă maşinile Skoda

Românii preferă maşinile Skoda

Autor: Bogdan Alecu

27.10.2013, 18:42 759

Skoda este a doua cea mai vândută marcă de import pe piaţa locală, după Volkswagen, cu aproape 3.800 de autoturisme comercializate în primele nouă luni ale acestui an, potrivit datelor Asociaţiei Produ­căto­rilor şi Importatorilor de Auto­mo­bile (APIA), fiind depăşită numai de către Volkswagen, cel care şi deţine marca cehă. Pe piaţa locală Skoda este importată de Porsche România, reprezentantul mărcilor grupului Volkswagen.

Cu toate că ocupă locul secund, vânzările mărcii au scăzut în Ro­mânia cu 2% în intervalul ianuarie-sep­tembrie, în principal pe fondul unor vânzări mai slabe pentru modelul de clasă mică Fabia, care urmează să fie reînnoit.

Cel mai bine vândut model al său rămâne Octavia, cu aproape 2.000 de unităţi vândute în primele trei tri­mestre, dar în scădere cu 26% faţă de perioada similară a anului trecut.

Marca Skoda este una dintre cele mai vechi de pe continentul euro­pean, fiind fondată la sfârşitul seco­lului al XIX-lea. În prima parte a anilor ‘90 constructorul ceh a fost preluat de cei de la Volkswagen, cu intenţia de a-l amplasa sub brandul german în oferta grupului. Cu toate acestea, în prezent gama Skoda a cunoscut o dezvoltare semnificativă. Modele precum Superb au venit cu tehnologii superioare celor ale lui VW Passat, principalul său con­curent în clasa medie. Spre com­pa­raţie, acelaşi plan l-a avut şi Renault cu Dacia, însă brandul românesc a rămas în continuare low-cost şi niciun model din portofoliul său nu oferă performanţe superioare unui model fabricat în Franţa.

Anual Skoda produce circa 950.000 de maşini, comercializate atât în Europa, cât şi în Asia şi are venituri anuale de peste 10 mld. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO