Companii

Romfelt: Piata locuintelor a devenit una a cumparatorilor

Romfelt: Piata locuintelor a devenit una a cumparatorilor

Adrian Lustig

09.12.2008, 17:44 114

Adrian Lustig, presedintele firmei Romfelt Real Estate, care dezvolta un proiect cu peste 600 de locuinte in zona Doamna Ghica din Capitala, declara ca piata a luat anul acesta o intorsatura radicala, in care potentialii cumparatori de apartamente pot impune diferite conditii, iar dezvoltatorii trebuie sa fie tot mai flexibili.
"Daca pana de curand clientii veneau sa intrebe cat sunt preturile in cadrul proiectului, acum dezvoltatorii intreaba clientii cat sunt dispusi sa ofere pentru apartamentele aflate in constructie. Cat timp dezvoltatorii au nevoie de bani pentru cash-flow, acestia vor fi dispusi sa negocieze", a declarat Lustig, care este asociat in acest proiect cu Dan Pascariu, seful UniCredit Tiriac, si brokerul Cristian Sima.
Proiectul are ca termen de finalizare luna septembrie a anului viitor insa dezvoltatorii apreciaza ca, in functie de vremea din aceasta iarna, ar putea finaliza locuintele la sfarsitul lunii mai.
In cadrul proiectului au fost vandute pana in prezent circa 150 de locuinte, reprezentantii companiei sperand pe o revigorare a vanzarilor provocata si de reducerea TVA-ului pentru locuintele cu un pret mai mic de 380.000 de lei (circa 100.000 de euro).
"Cred ca ianuarie va fi inca o luna de tatonare, in care lumea va dori sa vada cum se desfasoara procesul de taxare redusa si va spera ca pretul locuintelor sa mearga si mai jos. Daca pana de curand exista o psihoza legata de cresterea preturilor cu 5% in fiecare luna, in prezent fenomenul s-a inversat, astfel ca toata lumea asteapta preturi mai mici in fiecare luna".
Romfelt a redus cu 10% preturile locuintelor din cadrul proiectului, in cazul apartamentelor cumparate cu plata integrala, de la un nivel de 1.100 euro/metrul patrat plus TVA.
"In aceasta perioada se salveaza cine este flexibil. Unii vor in continuare sa-si dubleze banii, dar noi, intre riscul de a ingheta proiectul si a castiga mai putin, alegem a doua varianta. Atat timp cat nu vindem in pierdere, suntem dispusi sa intram in discutii, in special cu persoanele care sunt dispuse sa achite o suma mai mare la semnarea precontractului".
Proiectul implica investitii estimate la peste 70 de milioane de euro, prevede constructia a noua blocuri cu un regim maxim de inaltime de 24 de etaje, este construit de firmele Bog'Art si Mota Engil si finantat de Alpha Bank.
Nivelul scazut al vanzarilor din piata rezidentiala locala, pe fondul cresterii accelerate a preturilor din ultimii ani si a restrictionarii accesului la credite bancare al caror cost s-a scumpit, a pus in dificultate dezvoltatorii imobiliari de pe piata, astfel ca in timp ce unii au inghetat proiectele, altii au inceput sa ofere diferite reduceri pentru a stimula vanzarile si a ramane astfel in piata.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO