Companii

Romgaz a vandut de 626,4 mil. euro, dar a fost cu 7% mai putin profitabil

Romgaz a vandut de 626,4 mil. euro, dar a fost cu 7% mai putin profitabil

Click pentru imaginea marita

10.10.2007, 18:24 12

Romgaz, una dintre cele mai valoroase companii ramase inca in portofoliul statului, a inregistrat in primele opt luni ale anului afaceri de 626,4 milioane de euro (2,05 mld. lei), in crestere cu 14%, in euro, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Profitul net al celui mai important producator de gaze la nivel national a ajuns la 84 de milioane de euro (275,3 milioane de lei), in scadere cu 7%, in euro, fata de rezultatul raportat de companie in aceeasi perioada a anului trecut.
"Productia in perioada primelor noua luni pe anul 2006 a fost de 4,5 miliarde de metri cubi, iar in anul 2007, pe aceeasi perioada, a fost de 4,3 miliarde de metri cubi, adica avem un declin de aproximativ 6%", au declarat reprezentantii Romgaz. Declinul productiei a fost insa acoperit prin importurile mai mari de gaze pe care compania le-a realizat in primele opt luni, astfel incat influenta declinului productiei in nivelul cifrei de afaceri nu a fost resimtita. Pe de alta parte, majorarea importurilor si-a pus amprenta asupra profitului net raportat de companie. Potrivit datelor disponibile pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale, doar in luna iulie a anului acesta importurile realizate de catre Romgaz au ajuns la peste 20% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, cand Romgaz acoperea doar 18% din importurile totale de gaze ale Romaniei.
Romgaz, alaturi de Petrom acopera prin productia lor doua treimi din consumul anual al Romaniei, restul fiind importat din Rusia. Anual, romanii consuma aproximativ 18 miliarde de metri cubi de gaze.
De la inceputul lunii octombrie, Romgaz practica acelasi nivel al productiei interne anuntat de Petrom inca din luna august. Acum ambii producatori vand mia de metri cubi de gaze la un pret de 470 de lei (142 de euro), masura menita sa apropie pretul productiei interne la nivelul importurilor. Pe primele sase luni, media pretului de import a fost de aproximativ 216 euro pe mia de metri cubi.
Recent, producatorul de gaze a anuntat ca urma sa aiba o intalnire cu compania de petrol si gaze din Serbia NIS (Nafta Industrija Srbije) pentru proiecte de reabilitare a sondelor, dar si pentru proiecte de exploatare a unor zacaminte de gaze naturale.
"In luna octombrie, a avut loc o intalnire la sediul Romgaz in vederea inventarierii oportunitatilor de colaborare", au declarat reprezentantii Romgaz, fara a da insa detalii suplimentare.
O alta colaborare internationala pe care o doreste Romgaz este cea cu gigantul rus Gazprom prin care se urmareste ajungerea la un acord privind importul direct de gaze naturale precum si stabilirea unei modalitati prin care cele doua companii se pot implica in constructia depozitului de gaze de la Roman-Margineni, proiect in valoare de aproximativ 300 de milioane de euro.
"Momentan avem o documentatie in pregatire, caietul de sarcini, pentru achizitia serviciului de proiectare a unui studiu de fezabilitate pe baza caruia se vor face analize si negocieri pentru o eventuala colaborare in vederea realizarii depozitului de la Roman-Margineni", au mai spus reprezentantii Romgaz.
Producatorul de gaze elaboreaza in prezent, impreuna cu compania canadiana Encana, un studiu preliminar de evaluare a unor surse de gaze naturale in zacaminte ne-conventionale localizate in zona Transilva-niei. Explorarea acestor zacaminte presupu-ne utilizarea unor tehnologii care deocamdata nu se regasesc in portofoliul Romgaz.
Romgaz este una dintre cele mai valoroase companii potrivit topului "Cele mai valoroase 100 de companii din Romania" realizat de ZF. Potrivit estimarilor specialistilor, valoarea companiei este de peste 2 mld. euro.
Romgaz impreuna cu Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Transgaz se afla pe lista companiilor de stat care urmeaza sa fie listate la Bursa de Valori Bucuresti. Cel mai avansat proces in acest sens este cel al listarii Transgaz, in cazul celorlalte companii procedurile nefiind inca incepute. Este de asteptat ca odata finalizate aceste proiecte, alaturi de alte companii de utilitati care se afla fie in proprietatea statului, fie au fost privatizate, capitalizarea Bursei de la Bucuresti sa se dubleze de la nivelul actual de 27,5 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO