Companii

Romgaz ia un imprumut de 55,5 mil. euro de la ABN Amro pentru importuri

24.07.2006, 19:16 28

Actionarii Romgaz Medias au aprobat extinderea unei facilitati de credit acordate de ABN Amro Romania, la 55,5 milioane de euro (70 de milioane de dolari), si deschiderea unor acreditive de cateva sute de milioane de dolari in favoarea firmei Imex Oil din Cipru pentru garantarea importurilor de gaze.
Valoarea acreditivelor va trebui sa acopere, conform contractului, valoarea gazelor naturale importate, respectiv 9,9 milioane de euro (12,5 milioane de dolari pe luna) pentru lunile octombrie - decembrie si 26, 9 milioane de euro (34 de milioane de dolari pe luna) in perioada aprilie - septembrie, in functie de pretul gazelor si de cantitatea importata.
Imex Oil importa gaze naturale pentru Romania printr-un contract direct incheiat cu Gazexport, divizia de export a Gazprom.
Potrivit Ministerului Economiei, Imex Oil este unul dintre furnizorii agreati de Gazprom, alaturi de Wintershall Erdgas Handelshaus Zug AG.
Totodata, actionarii au mandatat conducerea Romgaz sa obtina o scrisoare de garantie in valoare de 0,6 milioane de euro (2,2 milioane de lei) de la BRD - Groupe Socie
te Generale in favoarea Petrom - OMV, pentru serviciile de inmagazinare.
Reprezentantii Romgaz nu au putut fi contactati pentru declaratii.
Romgaz asigura peste jumatate din productia anuala nationala de gaze naturale, de 12,9 miliarde de metri cubi. Al doilea mare furnizor de gaze naturale este Petrom.
Romgaz este controlata de Ministerul Economiei, care detine 85% din actiuni.
Un pachet de 15% din titluri a fost transferat Fondului Proprietatea, creat pentru despagubirea proprietarilor deposedati de regimul comunist, ale caror imobile nu pot fi retrocedate in natura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO