Companii

Romstal Leasing merge catre 40 mil. euro in acest an

12.01.2004, 00:00 21

Romstal Leasing, compania de profil a grupului Romstal, estimeaza pentru acest an contracte in valoare de 40 milioane euro, in crestere cu 25% fata de anul trecut.
"Am incheiat anul trecut peste 1.200 de contracte in valoarea de peste 32 milioane de euro, ceea ce a corespuns unei cresteri de 36% fata de anul precedent", a declarat Ionut Chirila, director de marketing al Romstal Leasing. Potrivit acestuia, 10% din contractele incheiate anul trecut au ca utilizatori firme din cadrul grupului Romstal. Ca si la nivelul intregii piete a leasingului din Romania, autovehiculele (autoturisme si vehicule comerciale) au reprezentat anul trecut mai bine de 90% din totalul finantarilor Romstal Leasing. Autoturismele reprezinta 70%, cele mai vandute marci fiind Mercedes, cu 20-25%, urmata de Toyota, Nissan, Ford si Daewoo. Valoarea medie a unei finantari se ridica la 26.000 euro, iar durata medie a unui contract depaseste trei ani.
Anul acesta compania va dezvolta si leasingul pentru echipamente industriale si cel imobiliar, care va ajunge la 10% din totalul contractelor. "In ceea ce priveste echipamentele, exista o problema legata de volumul acestei piete, care este momentan mica comparativ cu alte tari din Estul Europei. Deci in primul rand finantarile Romstal Leasing depind de evolutia pietei echipamentelor in 2004, care va fi pozitiva. A doua problema se leaga putin de prima, in sensul ca bancile comerciale sunt reticente in acordarea de finantari pentru aceste bunuri care nu au o piata second-hand, impunand astfel si garantii colaterale. Leasingului imobiliar se afla in stadiu de proiect de vreo 2 ani, pentru ca legea din Romania nu acorda nici un fel de facilitati unui imobil finantat in sistem leasing comparativ cu unul cumparat cash, ba, mai mult, implica unele costuri suplimentare - plata de doua ori a taxelor notariale ca urmare a schimbarii de doua ori a proprietarului (mai intai firma de leasing si apoi, la sfarsitul contractului utilizatorul). Deci in acest domeniu asteptam unele reglementari care sa incurajeze acest tip de leasing", a explicat Chirila.
Romstal Leasing, infiintata in 1998, are in prezent un capital social de 47,3 miliarde de lei si detine filiale in sapte orase din tara: Bucuresti, Brasov, Cluj Napoca, Constanta, Sibiu, Suceava si Timisoara, urmand ca anul acesta sa fie deschis o alta filiala in zona Moldovei. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO