Companii

S-au reabilitat foarte putine cladiri. Volumele din 2007-2008 vor fi categoric depasite in urmatorii ani

S-au reabilitat foarte putine cladiri. Volumele din 2007-2008 vor fi categoric depasite in urmatorii ani
23.05.2010, 23:06 101

Serghei Negulescu, directorul companiei Austrotherm Romania,subsidiara locala a grupului austriac Austrotherm, afirma ca petermen mediu consumul de polistiren expandat, utilizat pentrutermoizolarea fatadelor, va depasi volumul record de trei milioanede metri cubi pe an atins in 2008, pentru ca "pana in prezent s-areabilitat foarte putin".

Compania ia in calcul construirea celei de-a treia fabrici de pepiata romaneasca, in zona de vest a tarii, unde are deja terenuldisponibil, cand consumul va ajunge la 3,5 milioane de metri cubipe an, posibil in 2012 - 2013.

Austrotherm a inregistrat anul trecut o stagnare a cifrei deafaceri la 69,6 mil. lei (16,4 mil. euro), datorita cresteriiponderii vanzarilor de polistiren extrudat (utilizat pentrutermoizolarea subsolurilor), iar pentru 2010 este mentinut acelasiobiectiv, din cauza contextului economic incert.

"Rezultatele din 2010 depind in mare masura de evolutia generalaa situatiei financiare si economice. Obiectivul nostru principalconsta in obtinerea unui rezultat cat mai bun pe piata.Perspectivele raman insa incerte si in 2010, facand imposibila oestimare corecta a evolutiei pietei de polistiren. Se asteapta ousoara scadere sau chiar stagnare a situatiei in comparatie cu2009", afirma Negulescu.

Dacaluam in calcul programul national de reabilitare termica alocuintelor inceput de Ministerul Dezvoltarii, la patru ani de lainceperea lui au fost termoizolate sub 40.000 de locuinte, din 600de blocuri, echivalentul a mai putin de 1% din totalul de 83.000 deblocuri, construite in perioada 1960 - 1990 ce au nevoie dereabilitare termica.

Totusi, cererea mare din ultimii ani a venit de la investitoriiprivati, avand in vedere ca in prezent circa 90% din toatecladirile nou-construite sunt termoizolate.

"In primii ani cand am intrat pe piata ne-am luptat sa promovamfaptul ca o cladire trebuie izolata termic, iar acum nimeni nu maiconcepe sa tencuiasca un perete fara sa-l izoleze. In prezentpromovarea se indreapta catre sfatuirea proprietarilor ca nu potobtine o termoizolare eficienta cu doar 2-3 centimetri", sustinedirectorul Austrotherm Romania.

Compania detine doua unitati de productie de polistiren expandat(EPS) si una de polistiren extrudat (XPS) in Bucuresti si inlocalitatea Horia (judetul Neamt), in care a investit 10 mil. eurosi lucreaza circa 100 de angajati.

"Capacitatile celor trei linii de productie, vor acoperinecesarul de polistiren pentru anii 2010 - 2011, conformestimarilor noastre. Cele doua linii de productie de polistirenexpandat au fiecare o capacitate de 250.000 de metri cubi, iarlinia de polistiren extrudat are o capacitate de productie de150.000 de metri cubi", explica Negulescu.

Ponderea cea mai mare in businessul Austrotherm o arepolistirenul expandat

80-90%, in timp ce restul de 10-20% este reprezentat depolistirenul extrudat. "Aceasta proportie se afla in mediaeuropeana si se explica prin faptul ca termoizolarea unei fatadenecesita o cantitate mult mai mare de polistiren expandat, in timpce polistirenul extrudat este utilizat doar pentru termoizolareasubsolurilor si a soclurilor", spune Negulescu. Compania ainaugurat fabrica de polistiren extrudat in 2008 si vanzarile din2009 au fost influentate de evolutia acestui produs, care este detrei ori mai scump decat cel expandat, ajungand la 70-75euro/mc.

Productia, dubla fata de cerere

Consumul de polistiren expandat a ajuns anul trecut la circa2,4 milioane de metri cubi, in scadere cu 20%, iar anul acestavolumele vor continua sa scada.

"In 2008 erau mai mult de 50 de producatori pe piata, iar acumcred ca au mai ramas doar 10-15 branduri. Capacitatea de productieeste in prezent dubla fata de cerere. In perioada de boom 2007 -2008 au aparut foarte multi jucatori de mici dimensiuni, care acumnu mai rezista pe piata din cauza concurentei «la sange» din acestsector, odata cu diminuarea brusca a consumului", spuneNegulescu.

El considera ca programul de reabilitare termica si "Prima casa"vor influenta consumul in urmatorii ani, insa sustine ca legile inacest sector ar trebui sa fie mai clare si mai constante. Multe dinlucrarile de reabilitare termica derulate pana in prezent auintampinat probleme de montaj si s-au utilizat foarte multemateriale ieftine, pentru ca nu s-au facut controale privindcorectitudinea lucrarilor.

Negulescu considera ca in viitorul apropiat certificatele deperformanta energetica vor conta foarte mult in cadrultranzactiilor imobiliare, dupa ce vor deveni obligatorii nu numaipentru vanzari sau inchirieri, ci si pentru succesiuni sauasigurari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO