Companii

Saeco, inca 2 mil. euro pentru aparate de cafea

26.07.2004, 00:00 324

Producatorul italian de aparate de cafea pentru uz caznic, Saeco International, isi va extinde capacitatea de productie a fabricii din Romania, cu o noua investitie de circa 2 milioane de euro.
"Intentionam sa continuam investitiile cu circa 2 milioane de euro. Banii vor fi investiti in masini de injectie, instalatii de vopsire si noi linii de montaj", a spus Loredana Pintea, directorul general Sogeco Romania, filiala locala a producatorului italian.
Fabrica Sogeco este situata la Orastie, judetul Hunedoara si are 450 de angajati.
Aparatele de cafea fabricate la Orastie sunt vandute in Europa, Statele Unite si Canada, iar pe piata romaneasca nu ajung direct, ci sunt reimportate de catre un distribuitor.
Anul acesta sunt preconizate vanzari de 4 milioane de euro, fata de circa 2 milioane de euro, anul trecut.
"In 2005, vrem sa ajungem la vanzari de 6,4 milioane de euro, iar pe termen lung vrem sa depasim 10 milioane de euro", spune Loredana Pintea.
Compania a investit deja pana acum 6 milioane de euro in fabrica de la Orastie, in afara de Italia, Romania fiind singura tara in care grupul si-a extins operatiunile.
In prezent fabrica are cinci linii de montaj, aparatele fiind aduse pana in stadiul de produs finit.
"Din informatiile pe care le detinem, Sogeco este singurul producator de aparate de cafea pentru uz casnic de pe piata romaneasca", a mai spus Pintea.
Numarul de angajati s-a dublat fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Saeco International este unul din principalii jucatori de pe piata mondiala a aparatelor de cafea pentru uz casnic.
Grupul a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 420 de milioane de euro. In 2002, grupul italian a avut o cifra de afaceri de 403 milioane de dolari si un profit net de 45 milioane de dolari.
Grupul Saeco, care este listat la Bursa din Milano, are filiale in 16 tari, principalele sale piete de desfacere fiind cele din Germania, Elvetia si Austria.
Pintea spune ca extinderea operatiunilor pe piata romaneasca a redus costurile totale de productie ale grupului italian.
"Nu suntem in posesia unor cifre care sa ne permita o astfel de analiza (referitoare la diferenta de costuri - n. red.), dar personal, consider ca desi in raporturile cu grupul Saeco apar o serie de costuri suplimentare - legate de transporturi, de instruirea si formarea personalului, de cotroalele si inspectiile de calitate suplimentare - totusi, exista avantaje legate de cost fata de productie excusiva in Italia", a spus directoarea companiei.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO