Companii

Salans: Finantatorii si investitorii au primit instructiuni sa-si reconsidere investitiile

Salans: Finantatorii si investitorii au primit instructiuni sa-si reconsidere investitiile

Anda Todor, managing partner la Salans din Bucuresti: Cine se va repozitiona cat mai repede si va veni cu un produs bun, va avea de castigat. In ce priveste Salans, ne orientam pentru a oferi produse de restructurare si renegociere a imprumuturilor care au intrat deja in impas: va fi interesul atat al creditorului, cat si al debitorului de a se evita incalcarea contractului.

23.10.2008, 15:00 25

"Cine se va repozitiona cat mai repede si va veni cu un produs bun va avea de castigat. In ce priveste Salans, ne orientam pentru a oferi produse de restructurare si renegociere a imprumu-turilor care au intrat deja in impas: va fi interesul atat al creditorului, cat si al debitorului de a se evita incalcarea contractului", apreciaza Anda Todor, unul dintre cei doi managing partneri ai biroului Salans din Bucuresti.

Acest lucru implica domenii diferite ale dreptului, precum finantare, real estate, insolventa, dreptul muncii, litigii si chiar mai multe jurisdictii in unele cazuri, favorizand firmele internationale.
"Au incetinit pietele de capital si cele imobiliare, dar va fi in continuare mult de lucru pe cor-porate, infrastructura, parteneriate public-private, energie. Vrem sa profi-tam de oportu-ni-tatile aparute in urma crizei. In Ru-sia, spre exemplu, am recrutat avocati de la firme care se retrageau de pe piata", spune Dariusz Oleszczuk, global managing partner al Salans.
Salans are in biroul de la Bucuresti 40 de avocati si analizeaza atent oportunitatile pe care situatia actuala le creeaza pentru recrutarea unor noi avocati. La nivelul cifrei de afaceri, reprezentantii firmei declara ca inregistreaza un avans de 15% fata de anul trecut, neprecizand insa valoarea veniturilor incasate.
"Birourile noastre din Europa Centrala si de Est sunt una dintre armele puternice, unde avem un istoric si, in plus, sunt si foarte profitabile. Biroul din Bucuresti este pe locul sase in termeni de venituri si pe pozitia a cincea in ceea ce priveste profitabilitatea", mai spune seful Salans, firma cu 19 birouri in orase precum Paris, New York, Londra, Moscova, Varsovia, Istanbul sau Frankfurt.
In ciuda faptului ca si pietele din regiunea Europei Cen-trale si de Est sunt deja afectate de criza financiara, Salans nu-si schimba per-ceptia si planurile de crestere, deoarece "acesta este locul in care stim sa facem business".
Si Stephen Finch, partener al Salans la biroul din Londra, apreciaza ca firmele de avocatura nu vor avea foarte mult de suferit, atata timp cat vor sti sa se adapteze la noile conditii de pe piata.
"Firmele de avocatura va trebui doar sa-si schimbe putin orientarea, spre exemplu dinspre fuziuni si achizitii catre restructurari. In plus, inca sunt multe fonduri de private equity si hedge funds cu bani in piata, care asteapta doar un prim semnal pentru a trece la achizitii", apreciaza Finch, partener la Londra, unde Salans continua sa faca angajari inclusiv in aceasta perioada.
Chris Berlew, cel de-al doilea managing partner ai biroului Salans din Bucuresti, este de parere ca intr-un scenariu optimist pietele financiare vor functiona din nou incepand cu luna martie a anului viitor, in timp ce in varianta pesimista criza va continua si pe parcursul intregului an 2009, urmand ca activitatea sustinuta sa reinceapa in 2010.
"Mi-ar placea sa cred ca vom iesi din actuala criza undeva intre cele doua termene prevazute de cele doua scenarii, astfel incat la anul deja sa fi revenit la normal", declara Berlew.
Avocatul conduce departamentul de real estate al biroului din Bucuresti si afirma ca la randul sau s-a confruntat cu tranzactii care au fost stopate din cauza crizei.
"Multi finantatori si investitori au primit instructiuni din partea managementului sa-si reconsidere toate investitiile in curs de derulare nu doar in Romania, ci peste tot unde au business, din cauza temerilor legate de evaluarea bunurilor respective", explica Berlew.
In piata locala de avocatura numarul firmelor straine a crescut puternic in acest an, nume precum Allen & Overy, White & Case sau Garrigues facandu-si intrarea prin investitii greenfield sau diferite asocieri.
"Ma surprinde oarecum momentul ales de aceste firme pentru intrarea pe piata. Aderarea la Uniunea Europeana probabil le-a dat incredere, totusi este o piata limitata", apreciaza Finch.
La nivel global, Salans estimeaza pentru acest an o crestere de 20% a veniturilor, care ar putea ajunge spre 250 de milioane de euro, tinand cont de cifra de afaceri inregistrata anul trecut - 206 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO