Companii

Şaramet: Este momentul ca BNR să aplice reglementări mai flexibile, pentru reluarea creditării IMM

Autor: Cristina Cuncea

27.04.2012, 13:37 128

Banca Naţională trebuie să aplice reglementări mai flexibile, care să permită băncilor să crediteze IMM-urile, pentru că firmele nou înfiinţate nu vor putea supravieţui fără finanţare, a declarat Aurel Şaramet, preşedintele Fondului de garantare a IMM-urilor, la conferinţa Mediafax Talks about SMEs.

"Dacă creăm maternităţi perfecte, poleite cu aur, şi apoi copiii născuţi acolo, respectiv firmele, merg la grădiniţe, la şcoli execrabile, unde ar trebui să fie finanţate, suntem cinici că le lăsăm să se nască. Este timpul ca BNR să aplice reglementări mai flexibile în ceea ce priveşte finanţarea firmelor mici şi mijlocii de către bănci. În UE sunt instrumente care admit un risc mai mare pentru băncile care finanţează IMM-uri", a spus Şaramet.

El a arătat că finanţarea IMM-urilor este extrem de redusă în România faţă de media UE, iar creşterea creditării pe acest segment ar contribui la majorarea ponderii în PIB.

"Există statistici potrivit cărora contribuţia IMM-urilor la PIB în UE este de 65%, iar în România este aproximativ la fel. Diferenţa vine însă de la ponderea firmelor mici şi mijlocii finanţate, 65% în UE şi doar 15% în România. Ce-ar putea aduce IMM-urile la PIB dacă ponderea celor care sunt finanţate ar creşte la 25%? Cel puţin 1-2%, cred eu. De aceea trebuie să se găsească soluţii de compromis, inclusiv cu reglemetatorul, pentru creşterea finanţării IMM-urilor. Însă dialogul nu prea există", a arătat Şaramet.

Pe de altă parte, Şaramet a precizat că Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-urilor a acordat în primle patru luni cu 52% mai multe garanţii decât în aceeaşi perioada a anului trecut, majorându-se totodată şi creşterea de la 21% la 32% a garanţiilor pentru credite pentru investiţii.

"Asta arată că se mişcă ceva pozitiv în economie, în sectorul IMM-urilor, înseamnă că antreprenorii au ieşit de la starea de non-combat şi au decis să-şi ia soarta în mâini, aşa cum au făcut de 20 de ani", a mai spus Şaramet.

Înfiinţat în 2001, FNGCIMM are ca acţionar unic statul, reprezentat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO