Companii

Scaderea pietei constructiilor a afectat 40% din populatie, spune seful Baumit

Scaderea pietei constructiilor a afectat 40% din populatie, spune seful Baumit

Laurentiu Lupusor, directorul general al Baumit Romania: Dezvoltatorii au fost vitamina C a pietei constructiilor. Statul detine parghiile necesare pentru a schimba conditiile de creditare.

22.09.2009, 17:19 120

Laurentiu Lupusor, directorul general al Baumit Romania, parte aconcernului austriac Schmid Industrie Holding, cu afaceri de pesteun miliard de euro, afirma ca statul nu a sustinut activitateadezvoltatorilor imobiliari, care erau "vitamina C" a acesteiindustrii, si astfel 40% din populatia Romaniei a avut desuferit.

"Din estimarile noastre 40% din populatie este implicata inindustria constructiilor. Fie ca vorbim de proiectanti,distribuitori, constructori, producatori si familiile lor, toti aude castigat sau de pierdut din acest sector in ultimii ani", adeclarat Lupusor, care conduce operatiunile locale alproducatorului austriac de mortare uscate si adezivi Baumit.Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 158 mil. lei(43,1 mil. euro), in crestere cu 30% fata de anul precedent, fiindcel mai avansat ritm de crestere de la intrarea pe piata romaneascain 1995.

"In2008 a fost o crestere neasteptata. Incepand din 2000 am avut ocrestere liniara, de circa 15% pe an, iar anul trecut a fost unvarf, determinat de un boom. Acest varf il vom mai atinge abia in2013-2014", spune Lupusor.

De altfel, cresterea vanzarilor companiei pe plan intern a fostde 40% anul trecut, dar a scazut exportul cu

10-15%, dupa ce Baumit a finalizat o fabrica in Bulgaria, unadintre principalele piete de export.

Baumit Romania si-a bugetat pentru anul acesta o scadere de 20%a cifrei de afaceri, pana la circa 34,5 mil. euro, insa chiar si inaceste conditii a inceput in luna martie constructia unei unitatide productie de mortare uscate in localitatea Bolintin Deal, delanga autostrada Bucuresti-Pitesti, care va atrage in totalinvestitii de circa 20 mil. euro.

"Am inceput lucrarile de constructie a fabricii de mortareuscate in primavara si urmeaza sa fie finalizate in ianuarie, candvor fi facute primele probe tehnologice. Valoarea totala ainvestitiei va ajunge la circa 20 de milioane de euro si vacuprinde si o fabrica de vopsele si tencuieli si spatii debirouri", afirma Lupusor.

Amplasamentul fabricii, schimbat

Initial unitatea de productie trebuia sa fie inPopesti-Leordeni, insa compania a achizitionat un teren de 42.000de metri patrati langa autostrada Bucuresti-Pitesti, care iiasigura un acces mai bun la infrastructura de transport.

"Am renuntat la terenul din Popesti-Leordeni, pentru ca am gasito zona mai buna in Bolintin Deal, langa autostradaBucuresti-Pitesti. Suntem in negocieri avansate pentru vanzareaterenului din Popesti-Leordeni, unde aveam deja obtinutaautorizatia de constructie", explica Lupusor.

Noua fabrica va avea o capacitate de productie de 300.000 detone de mortare uscate si va inlocui actuala unitate situata laiesirea din Bucuresti catre autostrada Bucuresti-Pitesti, care aveao productie prea mica, iar anul trecut nu a facut fata cererii.

Unitatea de productie de vopsele si tencuieli decorative dinaceeasi zona va fi finalizata cel mai probabil in anul 2010,inceputul anului 2011. Compania mai detine o fabrica la Teius cu ocapacitate de productie de 300.000 de tone de mortare uscate.

"Anul trecut am lucrat si sambata si duminica, in patruschimburi, pentru a face fata cererii. Fabrica din Bucuresti eraproiectata la 60.000 de tone pe an, dar dupa mai multe modernizariam ajuns la 100.000-120.000 de tone. Conteaza foarte mult mixul deproduse, cu cat sunt mai multe, cu atat randamentul scade. Noi amlucrat cu sase produse, dar ideal ar fi fost cu trei", afirmadirectorul general al companiei.

Fabrica Baumit este una dintre putinele a caror constructie ainceput anul acesta, in plina criza financiara, in contextul incare majoritatea investitiilor din productie au fost oprite sauamanate.

"Decizia de a construi o fabrica ne va ajuta in momentul in carepiata va reveni pe crestere, pentru ca se va construi incontinuare, chiar daca in perioada 2009-2010 vom trece printr-osincopa a nivelului investitiilor. Piata de constructii estedeparte de a fi saturata. Este in continuare nevoie de constructiisociale, industriale, locuinte si infrastructura", sustineLupusor.

Baumit mai are in plan constructia a inca doua fabrici inRomania, una in vestul tarii langa Timisoara, iar cealalta in zonaMoldovei, insa deocamdata aceste proiecte au fost amanate.

"Pentru fabrica pe care o aveam planificata in vestul tariilucram la documentele pentru autorizatii, in timp ce pentruunitatea pe care vroiam sa o construim in zona Moldova suntemdeocamdata la stadiul de studii de fezabilitate", spuneLupusor.

Baumit si-a propus sa ramana pe profit anul acesta, avand invedere ca tot mai multi producatori de materiale de constructii vorinregistra pierderi. Anul trecut, marja neta a companiei a scazutla 8% fata de 11,4% in 2007.

Statul nu a sprijinit dezvoltatorii

Reprezentantii Baumit afirma ca guvernul ar fi trebuit sasustina activitatea dezvoltatorilor pentru ca ei sunt cei care audat de lucru industriei, "chiar daca au fost priviti ca nistepersoane lacome". "Statul detine parghiile necesare pentru aschimba conditiile de creditare. Nicaieri in UE nu se regasescconditiile de creditare de la noi, care au condus la blocareainvestitiilor", explica Lupusor. El considera ca din aceasta cauzastatul nu mai colecteaza impozite si se imprumuta pentru platasalariilor si a pensiilor. "Statul nu mai este lichid, iar bancileprefera sa acorde imprumuturi tot institutiilor statului, pentru casunt mai sigure, si nu mai crediteaza activitatea de productie,care aducea venituri la buget."

Compania activeaza pe piata interna din 1995 si a investit inRomania peste 30 mil. euro, potrivit ultimelor date disponibile.Baumit are reprezentante si unitati de productie in 28 de tari dinEuropa Centrala si China si peste 2.500 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO