Companii

Se dezgheaţă piaţa? Românii au cumpărat mai multe maşini în august decât se aşteptau dealerii

Se dezgheaţă piaţa? Românii au cumpărat mai multe maşini în august decât se aşteptau dealerii

Autor: Bogdan Alecu

28.09.2011, 00:07 816

Vânzările de maşini au crescut în august cu 10,6% faţă de perioada similară a anului trecut, la 7.800 de unităţi, a doua lună de creştere din semestrul doi, potrivit statisticilor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

La nivelul primelor opt luni ale acestui an piaţa a scăzut cu 12% la 60.000 de unităţi, astfel că pentru a atinge nivelul de 100.000 de unităţi estimat de jucătorii din auto pentru acest an, de acum înainte ar trebui să se vândă lunar în medie 10.000 de maşini. Dacă se va menţine în continuare avansul de 10% în fiecare lună până la finele anului, piaţa ar putea depăşi nivelul de 101.000 de maşini, dar dacă piaţa va reveni pe scădere, este posibil ca vânzările în 2011 să nu treacă nici de 90.000 de autoturisme. De altfel, şi primul semestru a început cu două luni consecutive de creştere, după care a urmat declinul.

"Creşterea din august nu va fi urmată cel mai probabil şi de un avans în septembrie. Mediatizarea posibilei schimbări a taxei de poluare nu a făcut decât să blocheze încă o dată piaţa auto şi acum toată lumea aşteaptă. Nici trimestrul trei nu are cum să fie unul pe plus momentan", a spus Nicolae Sorescu, şeful diviziei auto a grupului Rădăcini care controlează dealeri ai mărcilor Opel, Chevrolet, Mazda, Suzuki şi Citroën. Modificarea actualei taxe de poluare a fost anunţată încă din luna iunie a acestui an în ceea ce priveşte introducerea acesteia şi pentru maşinile înmatriculate în România înainte de 2007, dar nicio măsură nu a fost adoptată până în prezent, totul fiind la nivel de declaraţii.

Dacă la începutul acestui an APIA viza pentru 2011 o creştere uşoară a vânzărilor de maşini, în prezent jucătorii se aşteaptă la o scădere a pieţei în acest an, dar şi la o stagnare în 2012.

Piaţa auto, ca şi cea imobiliară, a fost puternic lovită de criză în ultimii patru ani, în care vânzările de maşini au scăzut cu aproape 70%.

În acest an piaţa auto locală a fost în principal susţinută de firme care fie şi-au reînnoit flotele, fie şi le-au extins, în timp ce ponderea vânzărilor către persoane fizice a scăzut, potrivit declaraţiilor lui Brent Valmar, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), care deţine şi funcţia de director general al Porsche România.

În ceea ce priveşte programul "Rabla" în acest an au fost casate în total 93.000 de maşini mai vechi de zece ani, şi s-au vândut 21.000 de maşini noi ceea ce ar însemna că încă 30.000 de tichete cu valoare nominală de 900 de euro fiecare sunt în continuare tranzacţionate în piaţă, acestea reprezentând o "rezervă" de cel puţin 10.000 de maşini ce vor putea fi achiziţionate cu acestea.

"Primele efecte ale programului de casare le vom vedea în a doua jumătate a anului la nivelul lunii octombrie, atunci când se intră pe ultima sută de metri şi toţi vor dori să-şi valorifice tichetele", a spus Sorescu. O creştere puternică a vânzărilor este în continuare menţinută de piaţa utilitarelor unde vehiculele comerciale au avansat cu 27% în primele opt luni ale acestui an la aproape 9.400 de unităţi.

Semne bune şi de la înmatriculări

Înmatriculările de autoturisme au înregistrat o creştere de 3% în august, la un nivel de aproape 8.800 de unităţi, potrivit statisticilor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRCPIV). Este pentru prima dată în ultimele şase luni când înmatriculările de maşini au înregistrat o creştere. Mai mult, creşterea înmatriculărilor vine la o lună după ce şi vânzările de maşini au revenit pe plus în iulie. Raportat la nivelul primelor opt luni, înmatriculările de autoturisme au continuat să scadă raportat la perioada similară a anului trecut, declinul fiind de 12%, la puţin peste 49.000 de unităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO