Companii

Seceta a uscat profitul Hidroelectrica

25.10.2009, 23:19 27

Hidroelectrica, cel mai ieftin productor de energie, ainregistrat o diminuare de aproape trei ori a profitului net inprimele noua luni ale anului comparativ cu perioada similara din2008, pana la 84 mil. lei (circa 20 mil. euro).

Mihai David, directorul general al companiei, spune ca aceastascadere a fost cauzata de seceta instalata incepand cu lunileaugust si septembrie care a dus implicit la scaderea productiei deenergie. Astfel, compania a reusit sa vanda in perioada analizata ocantitate de energie cu circa 7% mai mica fata de primele noua lunidin 2008, de 14,1 TWh.

Un alt factor care a dus la acest rezultat au fost si lucrarilede retehnologizare realizate la una dintre hidrocentralelecompaniei, Lotru. Pe de alta parte, reprezentantii Hidroelectricaspun ca cifra de afaceri a inregistrat o usoara crestere, de circa5%, pana la 1,8 mld. lei (442 mil. euro), ca urmare a majorariitarifelor pe piata concurentiala (pentru acele contracte incheiatecu consumatorii eligibili) cu circa 10%.

Hidroelectrica urmeaza sa fie inclusa in cele doua companiienergetice gigant despre care autoritatile locale au spus ca vordeveni functionale din 2010. Aceste doua companii, intre careurmeaza sa fie impartita Hidroelectrica, vor regrupa majoritateaactivelor de productie de energie electrica existente inRomania.

Potrivit unor declaratii recente ale directoruluiHidroelectrica, in perioada urmatoare vor fi demarate negocieri cutoate companiile care au contracte directe de achizitie a energieisemnate cu Hidroelectrica in vederea cresterii preturilor devanzare ale energiei.

Masura vine in contextul in care energia produsa deHidroelectrica nu va mai fi vanduta separat pe piata, ci se vaforma un cos la nivelul celor doua companii gigant din care va faceparte si Hidroelectrica. Astfel, pretul minim nu va putea fi maimic de 44 de euro/MWh, atat cat este estimat costul de productie alcelor doua companii, ceea ce ar putea duce in unele cazuri si ladublarea pretului contractelor directe.

"Singurul lucru pe care pot sa il spun cu certitudine este caenergia nu se va vinde sub costuri", spune Mihai David.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO