Companii

Secuiana ataca piata interna cu marci proprii

26.03.2004, 00:00 30



Compania Secuiana din Targu Secuiesc, care activeaza in industria textila, va investi anul acesta 100.000 de euro in promovarea unei marci proprii, in incercarea de a avea o prezenta mai puternica pe piata romaneasca. Peste peste 90% din productia companiei este acum destinata exportului.



"In clipa de fata Secuiana nu ocupa un loc semnificativ pe piata romaneasca, dar in viitorul apropiat vom incerca sa ne orientam mai mult spre intern si intentionam sa facem acest lucru printr-o campanie de publicitate prin care vom promova marca proprie - Adam'S - pentru care am alocat un buget de peste 100.000 de euro", a declarat Dobra Laszlo, directorul general al companiei.



El a mai spus ca in planurile companiei figureaza si crearea unui lant de magazine proprii care vor fi deschise in marile orase resedinta de judet. Compania detine in prezent doua magazine, unul in Constanta si unul in Targu Secuiesc



Managerul societatii spune ca anul acesta compania va realiza o cifra de afaceri de peste sapte milioane de euro, valoare aproape egala cu cea inregistrata anul trecut. In ceea ce priveste profitul net, Dobra spune ca acesta va fi mai mic anul acesta - 570.000 euro, fata de 600.000 de eruo anul trecut - in conditiile in care se vor face investitii pentru modernizare si promovare.



Compania, care este specializata in producerea pantalonilor, lucreaza in cea mai mare parte pentru pietele externe. Astfel, ponderea exporturilor in cifra de afaceri a fost anul trecut de 95%, iar pentru 2004 se preconizeaza un procent de 92%.



Printre clintii firmei se numara lantul de magazine C&A (Germania); lanturile de magazine MEXX si WE (Olanda); Marks&Spencer si Saville Heaton (Anglia). Compania produce 7.000 de perechi de pantaloni zilnic.



Secuiana a fost infiintata in 1968, iar in 1992 fost privatizata prin MEBO. Compania mai este actionar la alte trei firme. Astfel, detine 74,5% din compania Seconf, care produce 2.500 de pantaloni pe zi, 99,6% din actiunile Secuiana-Trans, firma de transport specializat de confectii, care detine in clipa de fata 19 camioane moderne. De asemenea, Secuiana mai detine si o cota de 70,8% din capitalul social al firmei S'Mode, care produce circa 3.200 de bucati de pantaloni de dama pe zi.



Majoritatea companiilor din industria textila lucreaza in acest moment in sistem lohn, care, potrivit analistilor, va disparea in urmatorii cinci-zece ani. Ei spun ca sistemul lohn se orienteaza dupa pietele care asigura forta de munca ieftina si calificata, iar, cu timpul, forta de munca in Romania nu va mai fi la fel de ieftina. Producatorii sustin ca deocamdata trecerea la productia sub marca nu este posibila inca in special din cauza faptului ca fabricile de confectii nu isi mai gasesc materiile prime in tara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO