Companii

Şeful Concurenţei: Directorii care vor să facă ordine în companii ne-ar putea aduce primele autodenunţuri

Şeful Concurenţei: Directorii care vor să facă ordine în companii ne-ar putea aduce primele autodenunţuri

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei

11.07.2010, 23:34 28

În urmă cu câteva săptămâni, Consiliul Con cu renţei (CC) a avutprimul caz de clemenţă, în urma autodenunţului unei companii careşi-a recunoscut practicile anticoncurenţiale şi a furnizatinformaţii despre înţelegerile sale ilegale cu alţi jucători.Chiriţoiu nu a vrut însă să dea detalii despre acest caz, precizânddoar că rezultatele anchetei pe piaţa respectivă vor scoate lalumină şi numele companiei care a apelat la clemenţă.
Clemenţa este o practică comunitară care permite com paniilor carese autodenunţă să scape de amendă dacă cooperează cu autorităţilede concurenţă. Re du cerea amenzilor în aceste cazuri poate fi depeste 50%.
De ce ajung companiile să se confeseze Con siliului Concurenţei?"Multe cazuri pot fi gene rate de schimbări la nivelulmanagementului unei com panii: un director nou care descoperăpracticile ilegale ale pre de ce so­rului său vrea să rezolveproblema prin autodenunţ".
El mai spune că, în prezent, clemenţa este instru mentul de bazăpentru scăderea duratei unei investigaţii. Cea mai grea sarcină aunui inspector de concurenţă este să adune informaţiiincriminatoare de la companii, în condiţiile în care multeînţelegeri ilegale între jucători pe aceeaşi piaţă nu apar îndocumente scrise.
Mai mult, Chiriţoiu a introdus în acest an în legea concurenţeireducerea amenzii pentru companiile care îşi recunosc vinovăţia,măsură care ar putea contribui şi ea la reducerea duratei uneianchete.
În medie, o investigaţie a CC durează doi ani, însă există în acestmoment şi anchete nefinalizate deschise pe pieţe mari încă din2005.
"Ne-am propus să finalizăm în 2010 investigaţiile deschise de pestedoi ani, de exemplu cea legată de poziţia dominantă a PoşteiRomâne, ancheta la Net Master (telecom) şi cea la MasterCard".
În august, Consiliul Concurenţei ar putea da verdictul în anchetape piaţa fondurilor de pensii private, după ce va primi şi punctelede vedere ale Comisiei Europene în acest caz.
Ancheta a pornit de la faptul că toate fondurile de pensii privateobligatorii de pe piaţă au decis să meargă pe comisioanele maximede administrare permise de lege, de 2,5% din contribuţii, iar CC aîncercat să afle dacă există înţelegeri între companii pentrufixarea acestor comisioane. Aceste fonduri au în prezent circa 5mil. de clienţi şi au apărut pe piaţă în 2007, odată cu reformareasistemului de pensii prin introducerea unei componenteprivate.
Investigaţia pe distribuţia de carburanţi s-ar puteafinaliza în 2011
Cele mai importante investigaţii pe pieţe mari aflate în derulareîn acest moment sunt în sectoarele farmaceutic, bancar, retailalimentar şi energie.
Concurenţa are deschise patru investigaţii mari pe piaţadistribuţiei en gros de medicamente, în timp ce în sectorulcomerţului alimentar ancheta vizează patru reţele de magazine lacare există suspiciuni de abuz de poziţie dominantă în relaţiile cufurnizorii lor.
Printre investigaţiile "moştenite" de Chiriţoiu - fost consilierprezidenţial - de la predecesorul său Gheorghe Oprescu se numărăancheta pe piaţa distribuţiei de carburanţi.
Investigaţia, demarată în 2005, ar putea fi finalizată anul viitor,potrivit preşedintelui CC, care a precizat că a alocat mai multeresurse pentru a grăbi finalizarea acesteia. "Sunt patru inspectoride concurenţă implicaţi în acest caz, iar de curând am mai pus uneconomist de la departamentul nostru de cercetare, pentru că avemnevoie să înţelegem mai bine mecanismul de formare a preţurilor laconsumatorul final", a declarat Chiriţoiu.
Fluctuaţiile preţului carburanţilor la pompă în contextul scăderiipreţului barilului de petrol la minimul istoric a fost anul trecutprintre cele mai arzătoare subiecte.
Pieţele de miliarde de euro aflate în mâinile a doar 3-4 jucători,precum telefonia mobilă, petrolul, cimentul şi ţigările, ţin "înpriză" permanent autoritatea de concurenţă.
Majoritatea amenzilor-record din istoria de 14 ani a ConsiliulConcurenţei au vizat tocmai aceste pieţe, pentru că abuzul depoziţie dominantă şi înţelegerile dintre jucători mari pot duce înfinal la creşteri nejustificate de preţuri la consumatori, inflaţieşi putere de cumpărare redusă, acestea fiind printre cele mai gravepractici anticoncurenţiale.
Amenzile în aceste cazuri pot ajunge la 10% din cifra de afaceripentru fiecare companie participantă la o înţelegere de tipcartel.

De ce a schimbat legea concurenţei
La aproximativ un an de la numirea sa în funcţia de preşedinte alCC, Chiriţoiu a obţinut recent aprobarea Guvernului pentrumodificarea legii concurenţei, prima schimbare după intrareaRomâniei în UE. El spune că noile reglementări sunt inspirate 100%din legislaţia statelor membre ale UE şi din cea americană, iarunele prevederi noi au fost sugerate de mediul de businesslocal.
România are o lege a concurenţei din 1996, iar singura modificare aacesteia a fost operată în anul 2004. "Aveam nevoie de o lege caresă alinieze şi mai mult reglementările existente la nivel local lalegislaţia din Uniunea Europeană. De exemplu, vechea lege nu puteagaranta dreptul Comisiei Europene de a face inspecţii la sediiledin Bucureşti ale firmelor multinaţionale sau ale băncilor străine,în cadrul unor anchete derulate la nivel internaţional, deşi printratatul de aderare la UE noi ne-am angajat la acest lucru."

Ce se modifica in legea concurentei si dece

  • Se avansează o cifră la definiţia poziţiei dominante pe piaţă aunei companii - 40% (cota de piaţă). Cu toate acestea, importanţapoziţiei dominante în analiza unei fuziuni sau achiziţii s-a redus,în favoarea analizei competitivităţii pieţei. "Aceasta este metodade analiză a Comisiei Europene".
  • Se introduce un nivel minim al amenzilor date de CC, de 0,5%din cifra de afaceri a companiei amendate pentru încălcarea legiisau 0,1% din cifra de afaceri pentru furnizarea de informaţii falsesau incomplete inspectorilor de concurenţă. Vechea lege prevedeadoar un procent maxim al sancţiunilor de 10% din cifra de afaceri."Nu te ia lumea în serios dacă dai amenzi prea mici."
  • Investigaţiile CC pot fi încheiate şi fără sancţiuni, doar pebaza angajamentelor scrise ale companiilor că vor respectarecomandările autorităţii de concurenţă. Chiriţoiu spune că aceastăprevedere permite urgentarea investigaţiilor şi uşurează procesulde supraveghere a pieţelor.
  • Jucătorii de pe piaţă care recunosc că au încălcat legea vorprimi reduceri la amenzi între 10% şi 25%. Acest lucru ar puteatăia din apetitul companiilor pentru contestarea deciziilor CC, încondiţiile în care autoritatea are blocate în prezent amenzi deaproximativ 50 mil. euro din cauza proceselor aflate pe rolultribunalelor.
  • Companiile pot notifica la Consiliul Concurenţei intenţia de aface o achiziţie sau o fuziune pe piaţă anterior semnăriitranzacţiei. "Nu este o obligaţie, companiile pot notificatranzacţia şi după semnarea acesteia, însă notificarea în avans nepermite nouă să demarăm din timp analiza concentrării economice şiastfel să dăm verdictul repede."
  • Se introduc amenzi între 5.000 - 40.000 lei pentru autorităţilepublice centrale şi locale necooperante în anchetele Concurenţeilegate de participarea companiilor private la licitaţii publice.Chriţoiu spune chiar că primarii ar putea plăti din buzunarul loramenda dacă refuză să furnizeze date inspectorilor de concurenţă."Ne-am lovit de multe ori de refuzul autorităţilor de a furnizainformaţii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO