Companii

Seful Covalact: vanzarea companiei trebuie facuta intr-un moment prielnic

31.01.2006, 20:02 109

Producatorul de lactate estimeaza in acest an o cifra de afaceri de 16 mil. euro, in crestere cu 15% fata de 2005.

Compania din Sfantu-Gheorghe, aflata in parteneriat cu gigantul olandez din industria alimentara Campina Arla, ar putea sa accepte o oferta de preluare din partea unui alt producator european, dupa ce negocierile derulate cu grupul olandez nu s-au concretizat pana la inceputul acestui an.

"Aveam un acord de principiu, care a expirat la sfarsitul lunii octombrie, dar am luat hotararea de a prelungi colaborarea pana la jumatatea acestui an. Nu i-am asigurat insa ca nu voi cauta si un alt partener", a declarat Ioan Balan, director general al Covalact.

Balan a precizat ca in acest moment exista si alte oferte pentru Covalact. "Suntem doar la nivel de tatonare. Vanzarea companiei e o chestiune care trebuie facuta intr-un moment prielnic", spune el. Directorul general al Covalact nu a oferit detalii despre celelalte companii interesate in achizitionarea unui pachet de actiuni.

De cealalta parte, reprezentantii grupului olandez spun ca nu exista niciun plan de investitii in Romania pentru 2006. "Nu avem niciun plan de investitii in Romania. Campina detine o linie de productie impreuna cu cei de la Covalact. Asta e tot. Purtam discutii, dar nu e nimic mai mult de atat", a declarat Ria Feldman, manager de comunicare Campina.

Covalact a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 50 de milioane de lei (13,6 mil. euro), in crestere cu 12% fata de 2004. "Am avut un profit mai mic decat in 2004, din doua motive: majorarea pretului la utilitati si scumpirea materiei prime cu 10%", a mai spus Balan. El a explicat ca si celelalte costuri materiale au crescut cu 5%, inclusiv salariile.

Producatorul din Sfantu-Gheorghe estimeaza pentru acest an o crestere de 15% a cifrei de afaceri, pana la aproape 16 milioane de euro. Anul acesta, compania va investi aproximativ 1,5 milioane de euro in echipamente de productie, dar si pentru imbunatatirea sistemului de colectare a laptelui. "Trebuie sa obtinem randamente mai bune", spune Balan.

Investitiile din 2005 au depasit 2 milioane de euro si au vizat extinderea capacitatilor de productie, o parte din aceste investitii fiind realizate prin intermediul fondurilor Sapard.

Potrivit estimarilor proprii, Covalact, al carui portofoliu contine peste 16 tipuri de produse, detine o cota de piata de 2%. In anumite zone vanzarile companiei sunt mai insemnate, de exemplu in judetul Covasna cota de piata a Covalact este de peste 50%. In alte judete, precum Constanta sau Bacau, compania detine doar 3-4% din piata.

Covalact a fost privatizata in 1994 prin MEBO, iar in acest moment 10 actionari detin 80%, restul fiind detinut de 200 de alti actionari (fosti si actuali salariati, producatori de lapte, parteneri ai companiei).

Producatorul de lactate din Sfantu-Gheorghe lucreaza de mai mult timp cu Campina, care detine o linie de productie in cadrul Covalact destinata exclusiv pietei interne. Cele doua companii au realizat impreuna o investitie de 1,5 mil. euro, fiecare cate o jumatate de milion de euro, restul sumei reprezentand o finantare din partea statului olandez.

Industria lactatelor e unul dintre sectoarele cu cele mai mici importuri, insa in opinia producatorilor situatia se va schimba odata cu disparitia taxelor vamale. Procesatorii romani platesc aproape acelasi pret pentru un litru de lapte ca si cei din comunitatea europeana. Costurile unui procesator local sunt insa mai mari, pentru ca nu exista un sistem de colectare unitar, distantele dintre centrele de colectare sunt foarte mari, iar cheltuielile de transport sunt mai ridicate din aceasta cauza, spun reprezentantii industriei.

Piata produselor lactate s-a ridicat anul trecut la circa 800 de milioane de euro, principalii jucatori fiind Friesland, Danone, LaDorna, Hochland, Albalact, Covalact (aflat in parteneriat cu Campina). Romania a negociat cu Uniunea Europeana o cota de 3,3 miliarde de hectolitri, din care circa 1,2 miliarde sunt realizate in sistem industrializat.

Din cauza schimbarii sistemului de acordare a subventiilor pentru cresterea animalelor (din 2006 acestea se acorda pe cap de animal, si nu pe litrul de lapte), reprezentantii producatorilor si procesatorilor din industrie spun ca Romania nu va putea atinge in acest an cota de 3 miliarde de hectolitri prevazuta in acordul cu Uniunea Europeana.



Investitii pe o piata de 800 mil. euro

* Albalact va investi 5 mil. euro intr-o noua unitate de procesare a laptelui, langa Alba-Iulia;

* Friesland aloca 6 mil. euro pentru dezvoltarea unor proiecte la fabricile din Baciu (Cluj) si din Mures;

* Tnuva a demarat o investitie de 50 mil. euro in prima fabrica de lactate langa Bucuresti

* LaDorna aloca 14 mil. euro pentru dezvoltarea fermelor bioecologice

* Eurocheese Production and Distribution din Bucuresti investeste 4 mil. euro in constructia unei fabrici de branzeturi la Jilava

* Holdingul agricol Agro Chirnogi Calarasi incepe un program de investitii de 8 mil. euro pentru infiintarea unei ferme zootehnice si constructia unei fabrici de produse lactate

dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO