Companii

Seful Mercedes-Benz: Ne straduim sa tinem in viata toti dealerii

Seful Mercedes-Benz: Ne straduim sa tinem in viata toti dealerii

Michael Grewe

09.04.2009, 16:33 30

Michael Grewe, directorul general al Mercedes-Benz Romania, importatorul marcilor grupurilor Daimler si Chrysler pe piata locala, cu vanzari de peste 310 milioane de euro in 2008, potrivit estimarilor ZF, spune ca se incearca mentinerea "in viata" a retelei de dealeri, in conditiile in care acestia inregistreaza scaderi ale profitului sau chiar pierderi. Din Mercedes-Benz Romania Ion Tiriac detine 49% din actiuni, iar Grupul Daimler 51%.

"Incercam sa mentinem in viata toti dealerii. Este un exercitiu scump, dar atat reteaua, cat si clientii au nevoie de ajutor", a declarat pentru ZF Michael Grewe.
El a explicat ca in ultimii doi ani reteaua de dealeri a companiei s-a dublat, la 28 de parteneri in prezent, fata de 13 in 2007, in timp ce numarul de angajati din acest business ajunge la 2.000 de oameni. "Aceste investitii au fost realizate intr-o perioada in care piata locala avea potential foarte mare, cand nimeni nu lua in calcul aceasta criza."
Din cei 15 dealeri noi ai marcii, majoritatea au alocat in medie 10 mil. euro pentru deschiderea unui centru, in timp ce doua proiecte au ajuns la 30 mil. euro, cea mai mare parte din investitie fiind sustinuta de credite bancare. Grewe apreciaza ca noile masuri fiscale pe care Executivul doreste sa le adopte cu privire la deductibilitatea a 30% din cheltuielile legate de autovehicule in cazul firmelor ar putea duce la o prabusire a pietei auto. "In cazul in care Guvernul va adopta aceasta ordonanta de urgenta piata auto locala va mai scadea cu inca 20%, la peste 80%, iar o piata care scade cu peste 70% nu mai poate fi numita o piata. Mai mult de o treime dintre angajatii dealerilor auto si-ar pierde locul de munca, in timp ce contributiile la bugetul de stat vor scadea", a subliniat Grewe.
 
Cititi un interviu cu Michael Grewe in editia de luni a Ziarului Financiar
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO