Companii

Şeful OMV: Continuăm să fim cât mai profitabili la Petrom, astfel încât să contribuim la bugetul de stat şi astfel la bunăstarea românilor

Şeful OMV: Continuăm să fim cât mai profitabili la Petrom, astfel încât să contribuim la bugetul de stat şi astfel la bunăstarea românilor

Autor: Roxana Petrescu

05.06.2012, 00:07 953

La aproape un an de la preluarea mandatului, Gerhard Roiss (foto), 60 de ani, omul care ţine în mâini frâiele OMV şi implicit pe cele ale Petrom, dă câteva indicii despre cum va arăta producătorul local de petrol şi gaze în următorii zece ani, dar şi despre provocările cu care se va confrunta cea mai mare companie din România. În ceea ce priveşte politica de preţuri, caracterizată chiar de preşedintele Traian Băsescu ca fiind imorală, Roiss spune că puterea de cumpărare nu poate fi influenţată de o singură firmă petrolieră şi că preţurile se fac cu ochii la cotaţiile internaţionale şi la taxe.

"Continuăm să fim cât mai profitabili la Petrom, astfel încât să contribuim la bugetul de stat şi astfel la bunăstarea românilor. (...) Petrom îşi va continua activitatea ca o companie integrată", spune şeful OMV, răspunzând unor întrebări pe mail.

Roiss a venit la conducerea OMV în aprilie 2011, înlocuindu-l din funcţie, după un mandat de zece ani, pe Wolfgang Ruttenstorfer, artizanul achiziţiei din 2004 a Petrom de către grupul petrolier austriac. Petrom a fost vândută de statul român cu 1,5 mld. euro, jumătate din sumă fiind de fapt majorarea de capital. Numai anul trecut Petrom a scos un profit de 887 mil. euro. La momentul privatizării Petrom, Roiss era adjunctul lui Ruttenstorfer. După retragerea din OMV, Ruttenstorfer a devenit membru în consiliul de administraţie al companiei sârbeşti NIS, controlată de ruşii de la Gazprom.

Declaraţiile lui Roiss, care este şi preşedintele consiliului de supraveghere al Petrom, vin în contextul în care compania se pregăteşte să anunţe vara aceasta strategia pentru următorii 10 ani. Strategia Petrom pentru 2021 este extrem de importantă pentru că modul în care cea mai mare companie din România îşi vede viitorul are puterea de a modela pieţe întregi, fie că este vorba de petrol, gaze naturale sau energie electrică.

De altfel, analiştii consultaţi recent de ZF pe tema strategiei Petrom 2021 au spus că în mod cert cel mai important nucleu va rămâne producţia de petrol şi gaze, energia electrică va fi un sector care va dobândi din ce în ce mai multă consistenţă, în timp ce pe partea de rafinare şi marketing este posibilă o redimensionare mai ales la nivelul numărului de benzinării care ar putea scădea cu 25%.

Roiss spune că, în anii scurşi de la privatizare, în Petrom s-au investit 30 de miliarde de lei (peste 7 mld. euro), 65% din această sumă fiind alocată segmentului de explorare şi producţie. "Pot doar să spun că politica de investiţii a Petrom în România depinde de o serie de factori, iar unul dintre ei este stabilitatea fiscală şi reglementările. Orice schimbare în acest sens va afecta investiţiile Petrom", a avertizat Roiss.

Citiţi materialul integral pe www.zfcorporate.ro

Şeful OMV: Continuăm să fim cât mai profitabili astfel încât să contribuim la bugetul de stat şi la bunăstarea românilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO