Companii

Şeful Romsilva: Este nevoie de perdele forestiere de-a lungul autostrăzilor pentru a opri zăpada

 Şeful Romsilva: Este nevoie de perdele forestiere de-a...

Autor: Ioana David

04.02.2014, 11:54 1625

Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva, spune că anul acesta vor începe lucrările la crearea de perdele forestiere de-a lungul autostrăzilor, Romsilva fiind pregătită ca în numele statului să realizeze exproprierile de terenuri pentru cei care nu doresc să participe la acest proiect.

 “Avem în stoc peste 15 milioane de puieţi pe care îi putem oferi spre împădurire”, a spus Adam Crăciunescu.

Romsilva realizează expropierile în situaţia în care proprietarii de terenuri nu îşi exprimă acordul pentru realizarea perdelelor forestiere. Statul încurajează proprietarii să permită realizarea perdelelor pe proprietăţile lor în schimbul unei rente care reprezintă de 10 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior. Dacă proprietarii nu sunt de acord cu înfiinţarea perdelelor forestiere se declanşează procedura de expropriere.

 În prezent, în România există aproximativ 2.000 de hectare de terenuri cu perdele forestiere, aproximativ 10% din necesar. Perdelele forestiere sunt formate din copaci ce se plantează de-a lungul autostrăzilor sau drumurilor naţionale şi care se întind pe o lăţime de minimum 12 metri şi care, la maturitate (după 7 ani) împiedică zăpada să ajungă pe drumuri, oprind, tototdată şi vântul.

Legea cu privire la înfiinţarea perdelelor forestiere există încă din 2002, dar abia anul acesta guvernul a alocat suma de 30 de milioane de lei pentru realizarea acestora.

Şeful Romsilva a mai spus că pentru autostrăzile funcţionale din România nu s-au prevăzut culoare cu perdele forestiere, cu toate că autorităţile ştiau efectele negative pe care vântul le-ar putea produce în lipsa acestora. El a mai spus că în trecut, România a avut perdele forestiere, dar acestea au fost distruse odată cu retrocedarea terenurilor. În trecut, perdelele forestiere mărgineau terenurile agricole, protejându-le de zăpadă şi vânt.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO