Companii

Sensiblu si Mediplus au depasit 100 mil. euro vanzari

16.01.2004, 00:00 33

A&D Pharma, grup care detine reteau de farmacii Sensiblu si compania de distributie de medicamente Mediplus, a obtinut in 2003 o cifra de afaceri preliminata de peste100 de milioane de euro, in crestere cu 25% fata de anul anterior, a declarat pentru Ziarul Financiar Dragos Dinu, director general al A&D Pharma.
Sensiblu este una din cele mai mari retele de farmacii din Romania, cu un numar de 74 de locatii, iar Mediplus - liderul pietei de distributie de medicamente, cu o cota de circa 18,5%.
Reteaua Sensiblu detine 20 - 25% din cifra de afaceri a grupului, restul apartinand activitatii de distributie.
"Anul trecut am deschis 25 de farmacii noi, am imbogatit oferta  de produse (atat pe retail cat si pe distributie) si ne-am orientat catre acele segmente ale pietei care nu au avut probleme mari de finantare. De asemenea, am crescut puternic pe segmentul spitalelor", a explicat Dragos Dinu.
Mediplus si Sensiblu au facut parte pana la jumatatea lui 2002 din grupul A&D Holdings, care detinea afaceri in mai multe domenii si se afla in proprietatea unui grup de oameni de afaceri de nationalitate franceza, engleza si libaneza.
Cele doua companii au fost cumparate apoi, conform A&D Pharma, de o companie olandeza de investitii cu capital de risc, Sograno. Tranzactia a fost efectuata prin cesiunea participatiilor celor patru oameni de afaceri fondatori catre Sograno si s-a aflat la momentul respectiv in atentia Garzii Financiare datorita structurii complicate a schimbului de proprietate.
Valoarea tranzactiei a fost de 27 de milioane de dolari, Sograno achizitionand peste 99% din actiunile Sensiblu si Mediplus.
"Din momentul achizitionarii companiilor de catre Sograno, ritmul de dezvoltare a crescut considerabil, pentru ca bancile au inceput cu adevarat sa ne finanteze", a precizat Dinu. 
Directorul Sensiblu spune ca anul trecut numarul de farmacii al Sensiblu a crescut de la 49 la 74, in urma unor investitii de 1,8 milioane euro. De asemenea, compania a deschis patru noi magazine de optica, afacere inceputa in 2000 datorita sinergiilor cu activitatea de retail de medicamente. 
Piata medicamentelor, estimata la 620 - 650 de milioane de euro, a trecut in 2003 prin cea mai grava criza de finantare de dupa 1990, datoriile statului catre furnizorii si producatorii de medicamente si produse medicale depasind deseori nivelul de 200 de milioane de euro. O mare parte a acestor bani sunt datorii aferente anului 2002.
"Nu am avut probleme mari cu incasarea banilor, pentru ca am ales sa vindem in special pe segmentele finantate prin programele Ministerului Sanatatii. As putea spune chiar ca dificultatile sistemului ne-au pus intr-o pozitie favorabila. Cresterea vanzarilor pe segmentul spitalelor este de altfel unul din principalele noastre obiective pe 2004", spune Dragos Dinu. 
Catre activitatea de distributie vor fi orientate, de altfel, cea mai mare parte a investitiilor A&D Pharma in 2004. Grupul intentioneaza sa investeasca anul acesta 6,5 milioane de euro pentru constructia mai multor depozite noi de medicamente.
"Intentionam, de asemenea, sa crestem numarul de farmacii de la 74 la 100", a precizat Dinu.
Piata farmaciilor din Romania este foarte fragmentata, numarul total al locatiilor fiind de aproximativ 4.000. Cei mai mari competitori au retele care nu depasesc nivelul de 100 de farmacii.
Piata distributiei este mai concentrata la nivelul sau superior, insa numarul companiilor de profil este inca foarte mare (peste 100). Mediplus detine circa 18,5% din piata, iar urmatorii competitori - Relad si Europharm detin cote de circa 10% fiecare. Pe piata mai exista companii importante precum Farmexim, Montero sau Fildas Trading.
"Si pe piata de distributie vor avea loc consolidari, una din cauze fiind chiar dificultatile de finantare ale sistemului. Producatorii care erau obisnuiti sa lucreze pana acum cu 10 - 15 distribuitori se vor orienta doar catre distribuitorii mari. De asemenea, faptul ca medicamentele pentru spitale vor fi achizitionate, in mare parte, prin licitatii nationale, va duce la iesirea de pe piata a firmelor care nu indeplinesc conditiile pentru a participa la astfel de licitatii", a conchis Dragos Dinu.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO