Companii

Seroussi: Daca Hugo Boss vine in Romania, sunt dispus sa vand tot

Joseph Seroussi, proprietarul J&R Enterprises, unul dintre cei mai mari producatori de confectii din Romania, a mai colaborat cu Hugo Boss incepand din anii ‘90

06.01.2010, 23:25 3509

Hugo Boss a anuntat la sfarsitul anului trecut ca intentioneazasa inchida fabrica de costume din Cleveland, Statele Unite aleAmericii, urmand sa externalizeze productia in Europa de Est, pelista scurta numarandu-se Romania, Bulgaria si Turcia.

Producatorul nu a luat insa o decizie in ce priveste tara incare vor muta productia din al doilea trimestru al acestui an.

"Deocamdata nu ne-au contactat pentru a ne cere informatiisuplimentare despre piata, dar din informatiile pe care le am, nuau eliminat posibilitatea de a intra in Romania cu productia. Aulasat o poarta deschisa, pana in momentul in care se vor decide", adeclarat Andrei Alecu, unul dintre actionarii companiei FutureFashion International, care detine franciza pentru magazinele HugoBoss in Romania.

Colaborare veche

Joseph Seroussi, proprietarul J&R Enterprises, unul dintrecei mai mari producatori de confectii din Romania, care a maicolaborat cu Hugo Boss in trecut, incepand cu anii '90, spune ca iain calcul orice fel de colaborare cu producatorul german. "Nu amdiscutat deocamdata nimic, dar daca ma vor contacta sunt dispus lao colaborare si de ce nu, chiar la a-mi vinde unitatile deproductie. Vindem oricui doreste sa cumpere fabricile noastre", adeclarat pentru ZF Joseph Seroussi.

Pana in 2007, omul de afaceri sudanez avea 8.000 de angajati incele cinci fabrici pe care le detinea, Ikos Conf si Norada dinOdorheiul Secuiesc, Serconf din Botosani, Serca din Calarasi si TJRdin Tulcea. Vanzarea fabricii din Calarasi si inchiderea celei dinTulcea in ultimii doi ani au condus la reducerea personalului panala 5.500 de oameni. Pe partea de retail, compania detine in prezenttrei magazine No. 36, in Plaza Romania, Bucuresti Mall si peMilitari Shopping Center, dupa ce Seroussi a renuntat la alte douaunitati, pe Calea Mosilor si in cladirea de birouri America House,ambele in Bucuresti.

O investitie care ar crea 300 de locuri demunca

Producatorii romani sunt de parere ca o decizie a Hugo Boss de aintra in Romania ar crea avantaje de ambele parti: investitorulgaseste aici capacitati de productie deja instalate, iar Romaniaisi majoreaza volumul destinat exportului.

"Daca alege Romania, ii va fi usor sa transfere capacitatea deproductie. Chiar daca in prima faza vor decide doar sa isiexternalizeze operatiunile, sa colaboreze cu un producator local,mai tarziu, daca vor fi convinsi ca au beneficii, vor investi poatesi intr-o fabrica proprie. Pentru Romania ar fi un mare avantajpentru ca ar creste volumul la export si s-ar crea 300 de locuri demunca. In plus, la buget ar mai intra niste bani din taxele siimpozitele pe care Hugo Boss le va plati anual", crede MariaGrapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare(FEPAIUS) si directorul general al fabricii de textilePasmatex.

La un efectiv de 300 de angajati, cat are fabrica din Cleveland,productia anuala ajunge la cateva milioane de produse, potrivit luiGrapini.

Hugo Boss a anuntat la sfarsitul anului trecut ca va renunta lafabrica din Statele Unite ale Americii in aprilie 2010 din cauza caaceasta nu s-a dovedit a fi competitiva la nivel global. Mai mult,timp de peste un an, unitatea a functionat doar trei zile pesaptamana, perioada in care angajatii au primit 60% din salariu,potrivit informatiilor de pe site-ul cleveland.com. Reprezentantiicompaniei nu au facut declaratii pe marginea acestui subiect.

La nivel international, compania a avut vanzari de 788 mil. euroin prima jumatate a anului trecut, cu o scadere de circa 5% fata deaceeasi perioada a lui 2008, cand a avut venituri de 831 demilioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO