Companii

Serviciile medicale, singura piata pe plus in T1

15.04.2009, 16:45 33

Principalii jucatori din piata serviciilor medicale private au inregistrat cresteri ale vanzarilor de peste 30% in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara din 2008, potrivit datelor centralizate de ZF. Aceasta este prima industrie care anunta o astfel de evolutie in 2009, dupa ce majoritatea sectoarelor din economie resimt puternic criza economica.

"Exista sectoare mai putin afectate, iar serviciile medicale se numara printre acestea. In primul rand pentru ca vorbim de o penetrare redusa a acestor servicii, pe fondul unor nevoi intrinseci clare. Din punctul de vedere al nevoilor, cresterea nu ar trebui sa surprinda in mod deosebit", este de parere Codrut Pascu, managing partner pe Romania la compania de consultanta Roland Berger.
Pe piata serviciilor medicale private, estimata la peste 430 mil. euro anul acesta, in crestere cu 35% comparativ cu 2008, activeaza companii precum MedLife, Romar, Centrul Medical Unirea, Gral Medical, Sanador, Romar sau Medsana. Astfel, MedLife a inregistrat o crestere de 73% a cifrei de afaceri, pana la 28 mil. lei (6,8 mil. euro), datorita cresterii portofoliului de clienti. Centrul Medical Unirea (CMU) a anuntat un avans de 61% al cifrei de afaceri, pana la 14 mil. lei (3,4 mil. euro) , in timp ce Gral Medical a avut o cifra de afaceri de 8,5 mil. lei (2 mil. euro), in crestere cu 30% comparativ cu nivelul de 6,5 mil. lei (1,7 mil. euro) din primul trimestru din 2008. Clinicile Sanador au raportat o crestere a veniturilor si profitului operational (EBITDA) de 50% si un avans de 35% al profitului net. Afacerile Sandor din primul trimestru au fost de 12 mil.lei (2,9 mil. euro). Pe de alta parte, jucatori de talie medie au avut afaceri in stagnare. Medsana a avut o cifra de afaceri de 1,65 mil. euro, nivel similar cu cel din 2008, in timp ce Romar a scazut cu 11,6%.
Si piata de medicamente a fost la adapost de efectele crizei, Antibiotice Iasi raportand un plus de 18% al vanzarilor si un avans de 43% al profitului net, in timp ce Biofarm si-a crescut afacerile cu 11% si profitul cu 5%.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO