Companii

Severnav a pierdut din cauza cursurilor valutare

26.11.2004, 00:00 18

Santierul naval Severnav Drobeta Turnu Severin a inregistrat in primele noua luni ale anului o pierdere de 1,3 milioane de euro, de zece ori mai ridicata comparativ cu pierderea din perioada similara a anului precedent. 
Cifra de afaceri a inregistrat o crestere importanta, atingand 19 milioane de euro la sfarsitul lunii septembrie, valoare de cinci ori mai ridicata comparativ cu vanzarile din primele trei trimestre din 2003.
"Pierderea s-a datorat  in primul rand evolutiei cursurilor de schimb  euro/dolar, leu/euro si leu/dolar din acest an . Am avut un contract de 3,4 milioane de dolari, in timp ce costurile aferente realizarii acestu contract au fost exprimate in lei ca echivalent al euro. Aceasta nava impreuna cu nava care a facut obiectul unui alt contract trebuiau sa fie livrate anul trecut, dar din cauza unei situatii de forta majora, ca urmare a scaderii debitului Dunarii, navele au fost livrate cu intarziere, in prima parte a acestui an . Si orice intarziere aduce costuri financiare suplimentare. Un alt factor care a influentat negativ activitatea a fost modalitatea de calcul a bonificatiei acordate de stat la dobanda aferenta creditelor de export care ne diminueaza in acest an veniturile cu  11 miliarde de lei (275.000 euro)" a comentat Florin Dragan, directorul economic al Severnav.
Severnav trecuse pe pierdere in prima jumatate a anului, dupa o scadere puternica a cifrei de afaceri si a profitului anului trecut. In comparatie cu situatia de la sfarsitul lunii iunie, pierderea companiei a inregistrat o scadere de 5,6%, in timp ce vanzarile au crescut cu 26,4%. 
Inrautatirea situatiei financiare a companiei pe primul semestru s-a datorat  lipsei capitalului de lucru pe care societate era nevoita sa il imprumute de la banci.
  O influenta negativa asupra activitatii a  avut-o si scumpirea pretului otelului, in speciala la tabla navala, principala materie prima. Pretul mediu la tabla practicat de Sidex, furnizorul Severnav, a crescut in acest an de la 313 euro/tona in luna ianuarie la 560 euro/tona in luna noiembrie.
Santierul naval Severnav a trecut in acest an in proprietate majoritar privata prin intermediul unei majorari de capital la care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care detinea 70% din actiuni, nu a participat. Participatia detinuta de AVAS a scazut astfel pana la 38,8%.
Severnav si-a majorat capitalul cu 3,5 milioane de euro prin emisiunea de actiuni noi, cea mai mare parte a actiunilor fiind cumparate de doi actionari, International Railway Services si Investment Group, care in prezent detin impreuna peste 53% din actiunile santierului.
International Railway Services este o societate inregistrata in Luxemburg, intre actionarii sai gasindu-se si Cristian Burci, care controleaza postul de televiziune Prima TV.
Cealalta societate, Investment Group SRL este detinuta in proportie de 90% de o societate de investitii inregistrata in Cipru, Caryston Enterprises Limited.
Actiunile Severnav sunt listate la Categoria I a Bursei Electronice RASDAQ. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat la pretul de 52.000 lei/actiune, la acest pret, capitalizarea bursiera a companiei fiind de 6,6 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO