Companii

SEWS afirma ca salariile cresc mai repede decat productivitatea

10.11.2006, 17:28 162

Producatorul de cablaje electrice Sumitomo Electric Wiring System (SEWS) a inregistrat in primele noua luni ale anului o cifra de afaceri de 77,5 milioane de euro, in crestere cu 12,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Am realizat aceasta evolutie in ciuda unor conditii nefavorabile, precum situatia dificila de pe piata auto europeana, cresterea vertiginoasa a costurilor cu materia prima si continua apreciere artificiala a monedei nationale. De asemenea, anul acesta au fost presiuni de crestere accelerata a costurilor salariale mult peste limitele impuse de nivelul inflatiei si al productivitatii muncii", a declarat pentru ZF Transilvania Florin Ionut, director administrativ si financiar, SEWS Romania. Potrivit acestuia, un alt factor care a influentat negativ cresterea indicatorilor financiari a fost indisponibilitatea fortei de munca, datorata fenomenului de emigrare existent in judetele Hunedoara si Alba.
Conducerea SEWS estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro, dupa ce in 2005 acest indicator financiar a avut valoarea de 94,5 milioane de euro. Compania a demarat anul acesta o colaborare cu concernul international Citro?n-Peugeot, SEWS mai producand in Romania cabluri electrice pentru Honda, Renault-Nissan, Toyota sau Ford-Mazda. "Anul acesta nu ne-am angajat in mari proiecte de investitii, deoarece dupa cresterea rapida din ultimii cinci ani, am vrut ca 2006 sa fie un an de consolidare", a mai declarat Florin Ionut.
Compania a investit anul trecut peste 5 milioane de euro, in special in dezvoltarea tehnologica a fabricii din Alba-Iulia, volumul investitional al SEWS in Romania depasind anul trecut pragul de 45 de milioane de euro.
Sumitomo Electric Wiring Systems Ltd. Europe detine in Romania trei puncte de lucru, la Deva, Orastie si Alba-Iulia, cel mai mare dintre acestea fiind cel din Deva, cu o capacitate de productie dubla fata de celelalte doua.
Constructia fabricii din Alba-Iulia a fost finalizata in 2004, iar investitiile in cladiri, terenuri si echipamente au fost de peste 10 milioane de lire sterline. Pentru a putea finaliza toate cele trei puncte de lucru, in 2004 SEWS a realizat o majorare de capital de 4,2 milioane de euro.
In Romania, Sumitomo Electric Wiring System Europe si-a inceput investitiile in anul 2000, odata cu dezvoltarea fabricii de cablaje de la Deva din judetul Hunedoara. Ulterior se dezvolta o alta fabrica similara in Orastie si mai apoi la Alba-Iulia, in judetul Alba.
"In urmatorii ani filiala din Romania ar putea ajunge lider in grupul SEWS Europe", a precizat Florin Ionut. In prezent, SEWS are in Romania aproape 4.000 de angajati.
In Europa Sumitomo Electric Wiring System are aproape 8.000 de angajati in filialele dezvoltate din Franta, Polonia, Slovacia, Ungaria, Germania, Anglia, Spania si Romania, avand un capital social de 23 de milioane de euro. SEWS-Europe se axeaza in special pe producerea de cabluri auto pentru industria constructoare de automobile, avand clienti firme precum Toyota, Renault, Nissan, Honda, Isuzu, Rover, Suzuki, Opel, Fiat, Ford sau Mazda.
In prezent concernul Sumitomo Electric Wiring System numara peste 45.000 de angajati in companiile din intreaga lume asigurand 12 % din componentele si cablurile electrice pentru industria constructoare de automobile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO