Companii

Sibiul a devenit noua arena pentru infruntarea "greilor" din piata de retail: sase investitori au planuri pentru acest oras

30.11.2007, 14:26 98

Deocamdata in Sibiu functioneaza un singur mall, Promenada Mall, ridicat in cadrul parcului de retail dezvoltat de compania cu actionariat belgian Bel Rom si vandut ulterior companiei britanice North Real Estate Opportunities Fund.
Ultimii care s-au inscris in cursa mall-urilor din Sibiu sunt austriecii de la CA Immo International, compania imobiliara din Austria anuntand recent intentia de a investi pana la 100 de milioane de euro in complexul comercial situat la iesirea din Sibiu spre Medias.
Investitia va fi astfel dubla fata de cheltuiala belgienilor de la Bel Rom in parcul de retail de langa Selimbar. Centrul comercial al austriecilor va avea o suprafata utila de 80.150 de metri patrati. Potrivit PUZ-ului (planului urbanistic zonal) aprobat, in viitorul complex comercial ar urma sa functioneze un shopping mall, hipermarket, un magazin de bricolaj, un magazin de materiale de constructii si amenajari, magazine diverse, servicii diverse, loc de joaca, gradinita, fast-food, restaurant, cinema si o zona de agrement. In plan mai sunt cuprinse o sala de fitness, zone tehnice, de depozitare, spatii medicale, administrative, spatii de cazare (hotel), sedii firme, parc tehnologic, parcaj subteran multietajat.
Investitia in complexul comercial din zona de nord a Sibiului va fi efectuata prin intermediul fondului de investitii CA Immo New Europe. Acest fond deruleaza o mare investitie in Timisoara, unde construieste un imobil de birouri de 30 de milioane de euro.
Firma care a proiectat mall-ul din zona de nord a orasului Sibiu este MG Building Design, unde asociat este George Ciuhandu, fiul primarului din Timisoara. Proiectul din Sibiu este primul dintr-o serie de investitii care vor fi realizate de CA Immo in cadrul unui acord incheiat cu firma Oasis, pentru constructia de centre de retail in mai multe orase din Romania. In ultimii trei ani, Oasis a construit peste 40 de centre comerciale in Romania, pentru companile germane Kaufland si Plus.
Pe piata Sibiului, austriecii de la CA Immo se vor afla in competitie cu compatriotii lor de la Immoeast. Immoeast are in plan constructia unui mall, desi o decizie ferma in acest sens nu a fost luata inca.
Fondul austriac detine in zona garii din Sibiu un teren de circa 42.000 de metri, unde intentioneaza sa construiasca mai multe cladiri de birouri si un shopping center. Immoeast a cumparat, prin firma Sbacaro Cluj, pe care o controleaza, un teren de 25.000 de metri patrati de la Amylon Sibiu, pe care a platit 9,4 mil. de euro. Fondul a cumparat ulterior un teren de circa 4.700 de metri patrati de la Independenta SA Sibiu si mai detine in zona un alt teren de 12.000 de metri patrati. Immoeast se afla inca in cautarea altor proprietati in Sibiu. Deocamdata, reprezentantii fondului nu au anuntat volumul investitiei planificate pentru terenurile din zona garii Sibiu. Fondul austriac a anuntat, la inceputul anului, ca dispune, pana in anul 2010, de un buget de 731 milioane de euro pentru achizitii si dezvoltari imobiliare pe piata romaneasca.
Tot in cursul acestui an, irlandezii de la compania Mivan au anuntat intentia ferma de a construi un mall la Sibiu pana in 2010.
Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul de firme Atlassib, a declarat, de asemenea, la inceputul anului, ca intentioneaza sa construiasca un mall in zona aeroportului din Sibiu. Potrivit unor surse din piata, cei doi investitori au ajuns recent la o intelegere privind dezvoltarea in comun a mall-ului. Planurile lui Ilie Carabulea prevedeau constructia mall-ului cu numele Airport Shopping Center, cu o suprafata de 45.000 de metri patrati, in zona de vest a orasului Sibiu.
Pe de alta parte, grupul Mivan a anuntat ca dezvolta in Romania o retea de mall-uri Tiago. "Reteta" Tiago presupune o suprafata de inchiriat cuprinsa intre 25.000 si 30.000 de metri patrati, dispusa pe doua sau trei niveluri, peste 1.000 de locuri de parcare si circa 150 de magazine. Centrele comerciale Tiago vor include, potrivit planului, pe langa magazine, cinematografe multiplex, sali de jocuri, restaurante, cafenele, farmacii si unitati bancare.
Si ungurii de la compania TriGranit au anuntat ca iau in calcul dezvoltarea unui mall de tip Polus in Sibiu. "Brasov, Constanta, Sibiu si Craiova sunt orase cu o populatie de peste 200.000 de locuitori, unde suntem de parere ca o investitie ca cea din Cluj poate avea succes", a declarat directorul de operatiuni al companiei, Sandor Nyul, in momentul lansarii mall-ului Polus din Cluj. Cel mai amplu proiect al companiei in Romania este Esplanada, care va fi amplasat in Bucuresti si va ingloba investitii de circa 800 de milioane de euro. Compania TriGranit, din Ungaria, la care austriecii de la Immoeast detin un pachet minoritar de actiuni, a investit in mall-ul din Cluj circa 140 milioane de euro.
O investitie posibila intr-un mall la Sibiu este si cea a companiei israeliene Plaza Centers, care a anuntat ca intentioneaza sa dezvolte 15 mall-uri in Romania, in urmatorii cinci ani, in orase cu peste 100.000 de locuitori. Intrarea pe piata din Sibiu este pusa sub semnul intrebarii insa de prezenta celorlalti competitori care au anuntat planuri de constructie a unor centre comerciale. "Avem o echipa care se uita dupa oportunitati in orasele de peste 100.000 de locuitori, in care, de preferat, nu exista competitie. Vrem sa facem mall-uri cat mai aproape de centrul orasului. In decurs de cinci ani, vrem sa ajungem la un numar de 15 mall-uri in Romania", a declarat Luc Ronsmans, country manager al companiei. Compania israeliana Plaza Centers este actionarul majoritar in cadrul proiectului Dambovita Center, derulat pe platforma fostei Case Radio din Capitala, si detine terenuri in Iasi, Timisoara, Slatina si Miercurea-Ciuc.
Investitori puternici s-au aratat interesati si de cumpararea celor noua hectare ale zonei industriale din Orasul de Jos, care apartin Independenta SA Sibiu. Printre cele mai importante proiecte avansate a fost unul mai amplu, care include zona Independenta, cu 400 de milioane de euro investitie, proiect ce prevedea 1.200 de apartamente, doua blocuri de birouri de cate 15 etaje si un shopping center. Actionarii Independenta au decis ca activele vor fi vandute pe bursa, prin listarea unor noi societati formate prin diviziune. Listarea pe bursa este asteptata sa se produca la inceputul lui 2008.
In paralel cu anunturile unor noi mall-uri in Sibiu, actualii proprietari ai parcului de retail de la Sibiu, North Real Estate Opportunities Fund, au anuntat investitii de 30 de mil. euro in extinderea zonei comerciale.
In acest moment, in cadrul parcului de retail, functioneaza hipermarketurile Real, Baumax, MediaGalaxy, mall-ul Promenada si mall-ul de mobila Mobilia. La acestea se vor adauga Carrefour si mai multi retaileri de articole de imbracaminte, printre care germanii de la New Yorker, Hervis Sports, companie de origine austriaca si membru al grupului SPAR Austria, compania germana Deichmann, precum si Takko, de asemenea, din Germania.
Primul mall din Sibiu ar fi putut fi o investitie romaneasca. In urma cu doi ani, omul de afaceri Iulian Dascalu, ce detine Iulius Mall, a anuntat planul pentru constructia unui mall in chiar centrul orasului.
Omul de afaceri a fost nevoit sa renunte la investitia de 50 de milioane de euro, ca urmare a presiunilor facute de arhitectii sibieni, care nu au fost de acord cu aparitia unei constructii noi in imediata apropiere a centrului istoric.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO