Companii

Siemens: Vom continua sa investim masiv in Romania

29.06.2006, 20:15 25

Grupul industrial german Siemens, care si-a prezentat in aceasta saptamana la Berlin directiile majore de dezvoltare pentru urmatorul deceniu, va continua sa investeasca puternic in Romania.
"Suntem foarte multumiti de business-ul pe care
l-am dezvoltat pana acum in Romania. Avem reactii pozitive de la toate diviziile si vom continua sa investim masiv", a spus Klaus Kleinfeld (foto), directorul general si presedintele Siemens.
Cinci la suta din cei 30.000 de software developers - ingineri dezvoltari de software ai Siemens, adica peste 1.500 de oameni, lucreaza in acest moment in Romania, in conditiile in care cifra de afaceri realizata aici de grupul german reprezinta doar 0,5% din total, adica 350 de milioane de euro anul trecut.
Concernul german, cu afaceri de 75 de miliarde de euro in 2005, a investit pana acum cateva zeci de milioane de euro in Romania, unde din 2001 produce software pentru automobile iar din 2003 componente si echipamente electronice pentru bunuri de folosinta indelungata sau de uz industrial. Pana in 2001 compania doar a vandut echipamente aici, ceea ce constituie in continuare business-ul majoritar.
Compania are in Romania 3.000 de oameni, din care cateva sute au fost angajati doar anul acesta, in noile unitati de productie de la Sibiu, Timisoara si Iasi.
De altfel, oficialii Siemens au inclus in prezentarile pe care le-au facut privind megatendintele mondiale Romania printre tarile dezvoltate, impreuna cu tarile OECD, membrele Comunitatii Statelor Independente si celelalte tari din Europa de Est. La nivel global, Siemens apreciaza ca in urmatorul deceniu cele mai importante tendinte - asa-numitele megatrenduri - sunt urbanizarea si imbatranirea populatiei.
Astfel, in acest moment sunt in lume 20 de orase cu peste 10 milioane de locuitori, iar pana in 2015 populatia lor va creste cu 25%. Cel mai rapid va creste populatia marilor orase din tarile in curs de dezvoltare, dar si metropolele din tarile dezvoltate se vor dezvolta puternic.
Deja, Tokio sau Paris concentreaza 40%, respectiv 30% din produsul intern brut al tarilor ale caror capitale sunt.
Situatia este similara si cu Bucurestiul, care atrage jumatate din investitiile straine directe si produce peste o treime din PIB-ul Romaniei, in conditiile in care bucurestenii reprezinta doar 10% din populatie.
De altfel, conducerea locala a Siemens apreciaza ca Bucurestiul va deveni unul din megaorasele Europei, iar modernizarea infrastructurii si nevoia de mijloace de transport, de aeroporturi si de spitale va fi un motor pentru afacerile companiei aici in anii urmatori.
Imbatranirea populatiei este mai accelerata in tarile dezvoltate, unde, spre exemplu, in Germania a ajuns la peste 40 de ani, fata de o medie mondiala de 27 de ani. Aceste megatrenduri vor avea cinci mari implicatii: scumpirea resurselor, cresterea poluarii, cresterea pretului serviciilor medicale, a mobilitatii si a nevoilor de securitate.
De aici rezulta o intreaga serie de oportunitati de business, au apreciat oficialii companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO