Companii

SIF Muntenia va mai vinde din actiunile Navol Oltenita

03.08.2005, 18:57 172

SIF Muntenia, actionarul majoritar al santierului naval Navol Oltenita, va face o oferta de vanzare de actiuni, pentru a-si reduce participatia la sub 50% din capitalul social al santierului naval. SIF detine in prezent 54,09% din actiunile Navol si este obligata sa isi reduca participatia sau sa faca oferta de preluare.

"Sa faci o oferta de preluare ar insemna sa dai multi bani care nu ar ajunge direct la societate, ci la actionari. Vom face o oferta de vanzare pentru a ne reduce participatia sub 50%. Probabil vom pastra la final un pachet de actiuni apropiat de acest prag", a declarat Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza SIF Muntenia.

Peste doua saptamani, in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Navol, va fi discutata aprobarea conversiei obligatiunilor emise in iunie.

In ultimul timp, Navol a lansat mai multe emisiuni de obligatiuni nominative in lei, ultima data fiind subscrise 571.429 de titluri, la o valoare nominala de 0,21 lei. Valoarea subscrisa s-a ridicat la 120.000 de lei. Conversia obligatiunilor emise ultima data presupune emiterea unui numar de 1.142.858 de actiuni, cu o valoare nominala de 0,21 de lei.

Actiunile vor fi distribuite detinatorilor de obligatiuni supuse transformarii, rata de conversie fiind de o obligatiune la doua actiuni.

Cea mai mare dintre emisiunile de obligatiuni a fost derulata in iulie 2004. Atunci, SIF Muntenia a cumparat cea mai mare parte a titlurilor emise de santierul naval din Oltenita, platind peste 500.000 euro (2,03 milioane de lei). Navol a emis, anul trecut, obligatiuni convertibile in actiuni la scadenta, in valoare de aproximativ 780.000 euro (circa 3,2 milioane de lei), pentru acoperirea necesarului de capital de lucru al companiei. Dupa ce obligatiunile au fost convertite in actiuni, SIF Muntenia a devenit actionar majoritar al Navol.

Navol Oltenita produce, repara si comercializeaza nave si echipamente navale. Santierul naval a fost privatizat in anul 1999, cand Ioan Alexandru a cumparat de la Stat 50,69% din actiuni. Ioan Alexandru detine acum 27,53% din Navol. Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 4,8 milioane de euro. dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO