Companii

SIF Oltenia a scos la vanzare Lacta Giurgiu

19.10.2005, 21:23 60

SIF Oltenia a lansat o oferta de vanzare pe RASDAQ pentru pachetul majoritar de actiuni detinut la Industrializarea Laptelui Lacta Giurgiu, pentru 13,3 milioane de lei (3,7 milioane de euro).

Pretul cerut de SIF Oltenia pentru cele peste 14,8 milioane de actiuni, reprezentand 89,94% din capitalul social al Lacta, este de 0,9 lei/actiune, insa pretul efectiv de vanzare ar putea fi mai mic, oferta urmand sa se desfasoare sub forma de licitatie olandeza.

"Oferta se va derula sub forma de licitatie olandeza, pretul putand sa coboare sub 0,9 lei/actiune, insa nu mai jos de 0,5 lei/actiune. In aceste conditii, suntem increzatori ca vom gasi un cumparator pentru actiunile Lacta", a declarat Tudor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF Oltenia.

Oferta va incepe pe data de 25 octombrie si se va incheia pe 22 noiembrie. Intermediarul ofertei este societatea de brokeraj Voltinvest.

Asadar, SIF Oltenia ar urma sa incaseze intre 2 si 3,7 milioane de euro pentru pachetul de actiuni scos la vanzare, cea mai mare parte a sumei reprezentand profitul SIF.

Conform informatiilor existente in piata, pretul mediu de achizitie la care actiunile Lacta sunt inregistrate in portofoliul SIF este apropiat de valoarea lor nominala, de 0,1 lei/actiune. Cea mai mare parte a pachetului de actiuni a fost mostenita de la fostul Fond al Proprietatii Private (FPP) Oltenia.

Conform unor surse din piata, au fost mai multe persoane interesate de a prelua societatea inainte de lansarea acestei oferte.

Printre investitorii interesati de preluarea Lacta Giurgiu ar putea fi producatorul german de lactate Meggle, care si-ar face astfel intrarea pe piata romaneasca. Pe lista nemtilor se afla si Industria Laptelui Targoviste, cealalta societate din industria laptelui la care SIF Oltenia detine pachetul majoritar de actiuni.

Principalii jucatori pe piata romaneasca a lactatelor sunt Danone, LaDorna, Friesland, Campina, Hochland, Albalact.

Lacta Giurgiu a realizat in primul semestru al acestui an o cifra de afaceri de 5,5 milioane de lei (1,5 milioane de euro), in crestere cu 65% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Societatea a obtinut in primele sase luni un profit net de 330.000 de lei (90.000 de euro).

Actiunile Lacta Giurgiu sunt listate pe Bursa Electronica RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri perfectandu-se la pretul de 0,56 lei/actiune.

La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a societatii se ridica la 2,56 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO