Companii

SIF Oltenia s-a apucat de delistari de pe Rasdaq

10.10.2003, 00:00 22

Societatea de investitii financiare Oltenia va delista de pe piata de capital toate companiile la care detine peste 90% din actiuni. Anunturile preliminare pentru trei dintre aceste companii, listate la Bursa Electronica RASDAQ, au fost publicate deja.
"Ducem la indeplinire obligatiile prevazute in legislatia pietei de capital si speram sa nu depasim termenul limita pentru operatiunile de delistare," a declarat Florin Buzatu, vicepresedintele societatii de investitii financiare. SIF este obligata de legislatia pietei de capital sa incheite ofertele de delistare pana la finalul lunii decembrie a acestui an. Buzatu a adaugat ca principalul dezavantaj pentru societatea de investitii financiare in cadrul proceselui de delistare este faptul ca va fi mai greu sa gaseasca un cumparator atunci cand se va hotara sa vanda aceste afaceri.
Abordarea SIF Oltenia in privinta delistarilor este diferita de cea a SIF Transilvania, care a vandut in ultimele saptamani pachete de actiuni la doua compani detinute, Eforie SA si Tratament Balnear Buzias pentru a cobori sub pragul de 90%, care presupunea obligativitatea de a lansa o oferta.
Companiile pentru care SIF Oltenia a publicat deja anunturile preliminare sunt Turism Pucioasa, Mecanica Orsova si Avicola Dambovita. Valoarea totala a celor trei oferte este de 6,7 miliarde de lei.
Conform portofoliului de actiuni al societatii de investitii financiare, aceasta mai detine peste 90% din alte doua companii listate la Bursa Electronica RASDAQ. Societatea de investitii financiare detine actiuni la 253 de societati, din ceare 159 sunt listate pe piata de capital.
Legislatia privind ofertele publice obligatorii a fost aprobata la inceputul anului trecut si a generat dispute aprinse intre actionarii majoritari si cei minoritari, prevederile legate de modul de calcul al pretului fiind modificate de mai multe ori. Pe baza acestor prevederi de pe piata de capital au disparut companii cum ar fi Dacia Pitesti, Lafarge Romcim sau Raiffeisen Bank (fosta Banca Agricola).
SIF Oltenia are un activ net de aproape 5.800 miliarde de lei si inregistrat pe primele opt luni un profit net de 250 miliarde de lei. Capitalizarea bursiera a sociatatii de investitii financiare este de 43 milioane de dolari. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels