Companii

Slovenii de la KD isi vand fondurile prin Carpatica

04.04.2006, 00:00 16

Fondurile administrate de societatea slovena de administrare a investitiilor KD Investments Romania vor fi distribuite si prin intermediul Bancii Carpatica.

Societatea slovena administreaza in prezent un singur fond, dar intentioneaza sa lanseze anul acesta alte patru.

KD Investments se numara printre putinele societati de administrare care nu dispunea de un contract de distributie cu o banca, societatea avand de asemenea in intentie crearea unei retele proprii de distributie prin care sa distribuie inclusiv fondurile altor administratori. Primul "punct financiar" din aceasta retea a fost deschis la mijlocul anului trecut in Capitala, intentia slovenilor fiind de a deschide si alte unitati teritoriale.

"Ne vom extinde la trei puncte financiare in Bucuresti si in plus intentionam sa deschidem si in provincie", spune Cosmin Paunescu, directorul societatii de administrare.

Carpatica detine o retea formata din aproximativ 140 de unitati, ocupand locul al saptelea in sistemul bancar dupa acest criteriu, fata de locul 19 pe care il ocupa dupa valoarea activelor de la finalul anului trecut.

MD Maximus, singurul fond administrat in prezent de sloveni, avea la finalul lunii trecute active de 3,7 milioane de euro si aproape 800 de investitori. Fondul avea 46% din active plasate in actiuni cotate pe Bursa, restul fiind reprezentat de plasamente in banci.

Cele patru fonduri pe care slovenii le vor lansa anul acesta vor fi un fond cu profil monetar, care va avea insa si o componenta a investitiilor de pana la 20% in actiuni, un fond diversificat, care va investi in actiuni cotate aproximativ 50% din active, un fond care va investi in alte fonduri mutuale de pe piata, in special fonduri diversificate si de actiuni, si in cele din urma, un fond care va urmari indicele BET al Bursei. Dupa lansarea fondurilor KD ar putea deveni societatea cu cea mai diversificata oferta de fonduri, administratorul cu cele mai multe fonduri sub administrare fiind in prezent Certinvest, cu patru fonduri.

KD Investments face parte din grupul financiar sloven KD Group care are operatiuni in Slovenia, Slovacia, Serbia, Croatia, Bulgaria, Muntenegru, Luxemburg. In Romania, grupul mai are activitati in domeniul brokerajului pe Bursa si cel al asigurarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO