Companii

Smithfield vede un avans de 20% pe divizia de ferme

18.02.2009, 18:10 38

Divizia de ferme a grupului american Smithfield va inaugura in cursul acestui an 13 ferme noi in care a investit aproximativ 50 de milioane de euro, urmand ca afacerile companiei sa creasca pe fondul acestor investitii cu aproximativ 20%.

Smithfield asigura in prezent aproximativ 30% din efectivele crescute in exploatatii profesionale in Romania, estimate la 1,5 - 1,7 milioane de porcine.
"Smithfield Ferme va finaliza anul acesta investitii de 20 de milioane de euro in constructia celei de-a cincea ferme de scroafe, Noua Gataia, cu o capacitate de 10.000 de exemplare. De asemenea, alte 12 ferme de tineret si ingrasare vor deveni operationale anul acesta in urma unor investitii de 30 de milioane de euro", a declarat Bogdan Mihail, director general al Smithfield Ferme.
In urma acestor investitii, divizia de ferme a Smithfield va avea pana la finalul acestui an la 47.500 de scroafe, in timp ce numarul purceilor din fermele de tineret si ingrasare va creste cu aproape 100.000, la 700.000 de exemplare anual.
Compania are la ora actuala 38 de ferme active in judetele Timis si Arad, dintre care 4 ferme de scroafe (37.500 de animale), 34 de ferme de tineret si ingrasare (600.000 de purcei anual). Dintre cele 38 de ferme, 25 sunt investitii greenfield, restul fiind retehnologizate conform standardelor UE.
Cifra de afaceri a companiei Smithfield Ferme a fost anul trecut de 120 mil. dolari, in crestere cu 20% fata de rezultatele obtinute in anul precedent. Pentru 2009, reprezentantii Smithfield estimeaza de asemenea o crestere de 20% a cifrei de afaceri. Numarul angajatilor Smithfield Ferme va creste anul acesta cu aproximativ 100 de persoane, urmand a ajunge la finalul acestui an la 1.000 de persoane.
Smithfield Ferme intentioneaza de asemenea sa incheie parteneriate cu fermierii locali, urmand sa dezvolte in urmatorii ani un numar de 100-150 de ferme de crestere si ingrasare a porcilor, cu capacitati intre 2.000 si 8.000 de capete.
"In momentul de fata exista un numar de trei ferme ale caror proiecte au fost depuse pentru finantare europeana, un alt numar de trei pe cale de a fi depuse si aproximativ 30 de proiecte care se afla in faza studiului de pre-fezabilitate", a spus Mihail.
Potrivit lui Mihail, principalele dificultati in stabilirea acestor parteneriate sunt lipsa creditelor performante oferite de banci pentru fermieri, timpul indelungat de obtinere a avizelor, autorizatiilor integrate de mediu si de construire a fermelor - de pana la doi ani si jumatate - si ritmul lent in care se desfasoara acordarea fondurilor europene pentru dezvoltarea sectorului agricol.
Investitiile totale realizate de grupul Smithfield pe plan local ar putea atinge 1,2 mld. dolari pana la finele anului 2010, insa planul de investitii anuntat ar putea continua doar in conditii de stabilitate economica. Investitiile realizate de Smithfield Ferme in 2008 au fost de circa 100 de milioane de euro. Smithfield este prezent in Romania prin intermediul companiilor Smithfield Ferme, Smithfield Procesare (cu activitati in abatorizare), Pirin Agri (specializata in gestionarea terenurilor agricole) si Smithfield Romania.
 
Restructurare
Grupul american Smithfield Foods va restructura divizia de prelucrare a carnii de porc, prin reducerea numarului de companii independente de la sapte la trei, inchiderea a sase fabrici si concedierea a 1.800 de angajati. In urma programului de restructurare, Smithfield estimeaza economii de 55 mil. $ in anul fiscal 2010, respectiv 125 mil. $ in 2011.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO