Companii

Socep: Constatam o reducere a exporturilor de marfuri

05.04.2005, 18:18 13

Operatorul portuar Socep Constanta intampina dificultati in definitivarea bugetului pe anul in curs din cauza fluctuatiilor de pe piata valutara. In conditiile cursurilor euro/leu si dolar/leu din prezent, profitul Socep ar putea sa fie de peste doua ori mai redus comparativ cu rezultatul de anul trecut, spun reprezentantii companiei.
"Avand in vedere evolutia incerta a cursurilor euro/leu si dolar/leu cu implicatii directe asupra volumului marfurilor tranzitate, in special in ceea ce priveste exporturile, apar o serie de probleme in stabilirea bugetelor pe anul in curs. De asemenea, intarirea leului a determinat ca o parte din marfurile generale care se derulau la export sa nu se mai exporte. Tinand cont de acest context, multe companii au intampinat dificultati in definitivarea bugetelor", spune Petrica Valcu, directorul general al Socep. El spune ca practic s-au inregistrat reduceri ale cantitatilor exportate la toate categoriile de marfuri generale, precum mobila, produsele sodice, hartie sau ingrasaminte chimice.
Directorul Socep afirma ca nici autoritatile nu trasmit un semnal clar in ceea ce priveste cursul mediu euro/leu pe care il au in vedere pentru acest an. "S-a lucrat initial cu un curs mediu de 42.500 lei/euro, apoi pentru rectificarea de buget, guvernul anuntase un curs de 39.000 lei/euro, iar, in prezent, conform ultimelor informatii care au aparut in presa, se pare ca Executivul are in vedere un curs de 36.000 - 37.000 lei/euro", a precizat Valcu. In conditiile actuale, el considera ca Socep ar putea inregistra la finalul anului un profit brut de 30 de miliarde de lei (circa 0,8 milioane de euro) dupa ce anul trecut, compania obtinuse un profit brut de 79,2 miliarde de lei (1,9 milioane de euro). In 2004, Socep a realizat o cifra de afaceri de 13,4 milioane de euro, iar conducerea societatii afirma ca cel mai probabil vanzarile vor fi mai reduse in acest an.
Socep urmeaza sa fie listata la Bursa de Valori, compania incheind un contract cu societatea de brokeraj Unicapital in vederea pregatirii formalitatilor pentru listare.
Operatorul portuar nu are nici un actionar majoritar, nici unul dintre actionari nedetinand cel putin 10% din actiuni. Titlurile societatii sunt listate pe RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste actiuni perfectandu-se la pretul de 3.610 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 33,8 milioane de euro.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO