Companii

Soufflet investeste 60 de milioane de euro in majorarea de zece ori a capacitatii de productie

Soufflet investeste 60 de milioane de euro in majorarea de zece ori a capacitatii de productie

Bruno Cothenet, directorul Soufflet al departamentului de malt pe Europa de Est: "Speram sa obtinem amortizarea acestei investitii in cel putin zece ani, deoarece agricultura este o industrie cu marje mici de profit."

16.10.2007, 21:16 55

"Constructia noii fabrici a inceput deja in luna septembrie a acestui an si estimam ca va deveni productiva in septembrie-octombrie 2008. Dupa ce vom finaliza constructia acestei fabrici, celelalte doua vor fi inchise", a declarat Tomas Paulu, director la Soufflet pe Romania.
Soufflet Romania functioneaza in cadrul unor facilitati de productie inchiriate, fabrica de malt din Buzau, precum si silozurile din Buzau si Timisoara apartinand producatorului de bere Ursus Breweries, cel de-al doilea jucator de pe piata locala a berii, in timp ce fabrica din Pitesti apartine companiei Girexim Universal.
"Noua fabrica va fi destinata in totalitate producatorilor locali de bere, atat companiilor cu capital autohton, cat si filialelor locale ale multinationalelor din industria berii", au declarat reprezentantii Soufflet.
Capacitatea fiecareia dintre cele doua unitati de productie pe care Soufflet le detine in prezent in Buzau si in Pitesti este de aproximativ 11.000 de tone de malt anual, in timp ce fabrica noua va avea o productie maxima anuala de circa 100.000 de tone, de zece ori mai mare. Potrivit lui Bruno Cothenet, directorul departamentului de malt pe Europa de Est, suprafata totala a terenului pe care va fi situata noua capacitate de productie este de sapte hectare, dintre care aproximativ trei hectare va fi suprafata construita.
"Fabrica va avea 45 de angajati. O parte dintre acestia vor fi fosti angajati ai fabricii pe care o avem in prezent in Buzau, iar pentru restul, daca va fi nevoie, vom angaja o companie de recrutare", a spus Paulu.
Investitiile necesare construirii celei de-a treia si cea mai mare fabrica a companiei franceze pe plan local se ridica la aproximativ 60 mil. euro, dintre care 20 mil. euro reprezinta un imprumut contractat recent de Soufflet de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Soufflet are incheiat un parteneriat cu BERD prin care aceasta ii finanteaza toate investitiile realizate in tarile in care BERD este prezenta.
"Speram sa obtinem amortizarea acestei investitii in cel putin zece ani, deoarece agricultura este o industrie cu marje mici de profit", a declarat Bruno Cothenet, directorul Soufflet al departamentului de malt pe Europa de Est.
Producatorul francez detine in Romania 20.000 de hectare cultivate cu orz, in special in partea de est a tarii, in judetele Buzau, Galati, Braila, Ialomita, Constanta si Calarasi, dar si in vest, in judetul Timisoara, toate aceste suprafete fiind contractate de la fermierii locali.
Reprezentantii companiei intentioneaza ca pana anul viitor sa prelucreze in Romania 60.000 de terenuri contractate, necesarul de orz pentru atingerea capacitatii maxime de productie a fabricii fiind de aproximativ 130.000 de tone.
In urma secetei din aceasta vara, toate furajele au inregistrat majorari semnificative ale pretului comparativ cu anul precedent, inclusiv orzul, ceea ce a determinat o scumpire a maltului si a berii.
"Pretul orzului variaza in functie de locatie, de vreme si de recolta inregistrata. Comparativ cu anul trecut, pretul pe tona de orz s-a dublat, de la 100 la 200 de euro. In acelasi timp, o tona de malt importat a ajuns sa coste circa 500 de euro tona", a spus Cothenet.
Potrivit reprezentantilor Soufflet, 60% din maltul folosit de fabricile de bere locale este importat, doar 40% fiind produs local.
"Productia realizata in prezent in Romania reprezinta aproximativ 5% din totalul productiei realizate la nivel de grup de Soufflet, de 1,5 milioane de tone. Dupa finalizarea fabricii, speram ca acest procentaj va creste la 6-7% si ca importurile de malt vor incepe sa scada", a adaugat Cothenet. Soufflet este o companie de familie specializata in colectarea si procesarea cerealelor si comertul international cu cereale care anul trecut a inregistrat in Romania o cifra de afaceri de 56,4 milioane de lei (15,5 milioane de euro), in crestere cu circa 21,5% fata de anul precedent si un profit net de 2,7 milioane de lei (767.000 de euro), de peste trei ori mai mare fata de 2005.
Industria berii ar putea ajunge anul acesta, potrivit ritmului de crestere de 15-20% estimat de principalii jucatori ai pietei, la un volum al vanzarilor de peste 20 de milioane de hectolitri si o valoare de circa 1,2 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca la sfarsitul acestui an Romania ar putea atinge un consum anual pe cap de locuitor de aproximativ 90 de litri.

In Romania
si-a inceput activitatea in 1998
capacitatea fiecareia dintre cele doua unitati de productie pe care Soufflet le detine in prezent este de 11.000 de tone de malt anual
noua fabrica va avea o productie maxima anuala de circa 100.000 de tone, de zece ori mai mare
a inregistrat o cifra de afaceri de 15,5 mil. euro, in crestere cu 21,5% fata de anul precedent, si un profit net de 0,7 mil. euro, de peste 3 ori mai mare fata de 2005

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO