Companii

Spaţiile lăsate libere de Mic.ro îşi găsesc chiriaşi, iar Metro vine cu La doi paşi în apropiere. Mic.ro intră în faliment şi rămâne o amintire?

Există spaţii ocupate anterior de magazine Mic.ro care deja sunt ocupate de alţi chiriaşi. În Calea Griviţei un magazin şi-a pus sigla (Super market 116) pe locul lăsat liber de Mic.ro. Lângă acest spaţiu, la doar câţiva metri distanţă s-a deschis şi magazinul La doi paşi (foto 2).

Autor: Liviu Iancu, Cristina Rosca

10.04.2012, 00:08 5621

În timp ce lanţul de peste 800 de magazine Mic.ro tinde să devină o amintire, magazinele de cartier La doi paşi lansate de germanii de la Metro Cash&Carry se deschid în apropierea fostelor magazine Mic.ro, pentru a nu-i lăsa pe români fără destinaţii de shopping. Ce se întâmplă însă cu magazinele lui Patriciu?

RVA Insolvency, administratorul judiciar al reţelelor de magazine mic.ro şi MiniMax, deţinute de omul de afaceri Dinu Patriciu şi aflate în insolvenţă, le va propune creditorilor să admită falimentul celor două firme după ce discuţiile privind vânzarea acestora au eşuat.

Potrivit reprezentantului administra­torului judiciar, singura soluţie de reorganizare era vânzarea firmelor, pentru că acestea au conturile goale, iar acţionarii nu vor să mai investească nimic, mai scrie agenţia. Această declaraţie vine la câteva luni după ce omul de afaceri Dinu Patriciu, proprietarul celor două lanţuri de magazine, afirma că va reinvesti bani în restructurarea şi repornirea reţelei. Până la închiderea ediţiei el nu a mai făcut nicio declaraţie cu privire la viitorul reţelelor şi nici nu a răspuns solicitării ZF referitoare la motivul pentru care nu mai investeşte bani în cele două companii.

În prezent însă cele aproape 900 de spaţii ocupate de Mic.ro şi miniMax sunt acum fie goale, fie cu lacătul pus şi cu câteva produse rămase pe raft.

"Vom denunţa toate contractele şi vom preda spaţiile tuturor proprietarilor de magazine. La sfârşitul lunii aprilie sau începutul lunii mai vom discuta cu creditorii propunerea de intrare în faliment, iar procedura s-ar putea declanşa în două-trei luni", a adăugat Otilia Milu, comanager partner la RVA Insolvency pentru Mediafax.

Există însă şi spaţii ocupate anterior de magazine Mic.ro care deja sunt ocupate de alţi chiriaşi. Un exemplu în acest sens este un magazin de haine deschis pe Calea Moşilor într-unul din spaţiile ocupate anterior de Mic.ro.

Mai mult, în Calea Griviţei un alt magazin şi-a spus sigla pe locul lăsat liber de Mic.ro. Lângă acest spaţiu, la doar câţiva metri distanţă s-a deschis şi magazinul La doi paşi. Metro Cash & Carry România, cel mai mare jucător din comerţul autohton după cifra de afaceri din 2010, a lansat la începutul acestui an primul proiect de franciză pe piaţa locală, La doi paşi. Acest proiect se adresează celor 70.000 de jucători din comerţul tradiţional, o piaţă de 7-8 mld. euro, care ar putea să devină partenerii germanilor prin intermediul francizelor. Până în prezent deja au fost deschise 151 de astfel de magazine, potrivit site-ului La doi paşi.

Metro Cash & Carry România a lansat la începutul acestui an primul proiect de franciză pe piaţa locală, La doi paşi. Acest proiect se adresează celor 70.000 de jucători din comerţul tradiţional, o piaţă de 7-8 mld. euro. Până în prezent deja au fost deschise 151 de astfel de magazine

Acest concept de magazin vine practic să umple locul liber lăsat de cele peste 800 de magazine Mic.ro. Decizia de intrare în fali­ment a celor două companii deţinute de Dinu Patriciu vine la mai puţin de două luni după ce compania a intrat în insolvenţă.

Reprezentanţii RVA au mai declarat că în cazul în care creditorii refuză intrarea în faliment, aceştia ar trebui să vină ei cu un plan de reorganizare, iar acesta va fi votat de AGA firmelor şi apoi în adunarea creditorilor, se va merge cu planul la judecător şi acesta va decide.

"Dacă nu vin cu un plan, ceea ce e aproape sigur că se va întâmpla, vom merge cu propu­nerea de intrare în faliment la judecătorul sindic. Oricum, până la urmă tot la faliment se va ajunge", a afirmat Milu.

Ea nu a dorit să facă publică valoarea totală a datoriilor celor două reţele. "Suntem în curs de inventariere şi de dezafectare a magazinelor", a mai spus Milu. Potrivit ultimelor date doar Mic.ro avea datorii de circa 160 mil. euro.

Potrivit datelor RVA, Mic.ro Retail are peste 1.000 de creditori, printre care firme, persoane fizice şi instituţii ale statului, iar numărul celor care au de recuperat bani de la MiniMax Discount se apropie de 800.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO