Companii

Stagnare pentru GDF Suez cu 200 de angajaţi mai puţin

Stagnare pentru GDF Suez cu 200 de angajaţi mai puţin

Autor: Roxana Petrescu

23.06.2011, 00:05 267

Grupul franco-belgian GDF Suez, care a intrat pe piaţa locală în2005 prin achiziţia pachetului majoritar de acţiuni al fostuluiDistrigaz Sud, a ajuns anul trecut la afaceri de circa 843,2milioane de euro (3.541,5 milioane de lei), în creştere cu circa 2%comparativ cu finele anului 2009.

Creşterea afacerilor companiei a venit în contextul în care,potrivit informaţiilor publicate în raportul anual al grupului,anul trecut GDF Suez a vândut mai multe gaze pe piaţa locală.

Rezultatul a fost obţinut ţinând cont de faptul că firma a mersmai departe cu reducerea personalului, astfel că la finele anuluitrecut GDF Suez mai avea în România circa 4.397 de angajaţi, cu 187mai puţini faţă de anul 2009, potrivit datelor furnizate decompanie. Acest număr nu mai reprezintă nici măcar jumătate dinpersonalul pe care Distrigaz Sud îl avea în 2005, anul privatizăriicom­paniei când afacerile erau de circa 720 de milioane deeuro.

Datele financiare repre­zintă afacerile derulate de tot grupulîn România ţinând cont de faptul că fostul Distrigaz Sud a fostîmpărţit în mai multe companii: GDF Suez Energy România, care seocu­pă de comercializarea gazelor naturale, Distrigaz Sud Reţele,care administrează infrastructura de distribuţie a gazelornaturale, şi Distrigaz Confort, prestator de servicii şi verificăriale instalaţiilor de gaze naturale şi centrale termice.

Reprezentanţii companiei nu au oferit detalii privind evoluţiaprofitului net, dar în raportul anual al GDF Suez profituloperaţional pentru regiunea Europei Centrale şi de Est s-a redusanul trecut cu 29 de milioane de euro, mai ales ca urmare aefectelor negative pe care le-au exercitat preţurile decomercializare ale gazelor din România şi Slovacia.

Preţul gazelor naturale pentru consumatorii captivi, categorieîn care intră atât populaţia, cât şi micii consumatori de gaze, afost menţinut la acelaşi nivel de peste doi ani de zile, perioadafiind extinsă recent până în martie 2011 prin intermediul uneiordonanţe de urgenţă aprobate de guvern. Practic, începând diniulie 2011 şi până în martie 2012 populaţia va fi alimentată maiales cu gaze din producţia internă, gaze care sunt de două ori maiieftine faţă de cele importate din Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO