Companii

Start in contractul de 300 milioane de euro Siemens-CFR Calatori

20.12.2002, 00:00 133

Grupul german Siemens va livra astazi doua automotoare Desiro catre Romania,  prima livrare in cadrul unui contract in valoare de circa 300 mil euro, a declarat ieri Dietrich Moller, presedintele departamentului Trenuri din cadrul diviziei Transporturi a Siemens.
"Contractul incheiat de CFR Calatori cu grupul german Siemens, care prevede livrarea a 120 automotoare Desiro pana in 2007, este cel mai mare contract de achizitie de material rulant din industria feroviara romaneasca semnat dupa 1990. Trenurile vor fi, practic, un soc tehnic pentru calatori, fiind singurele vehicule feroviare de ultima generatie", sustine Valentin Bota, directorul general al CFR Calatori.
Automotoarele sunt trenuri folosite pe distante scurte si medii, de un format special.
Finantarea va fi asigurata prin contractarea mai multor credite de catre companie, cu garantia statului roman, returnarea urmand sa se faca din fondurile proprii ale companiei feroviare, subventii si alocatii de la bugetul de stat.
Contractul prevede livrarea a 57 de automotoare din Germania, restul urmand sa fie asamblate in Romania de firme de pe piata locala. Printre acestea se numara Faur Bucuresti, Electropotere Craiova, Marup Brasov si Astra Vagoane Arad.
"Firma urmeaza sa fie selectata de catre Siemens, cu acordul MLPTL, partenerul local  trebuind sa corespunda din punct de vedere al calitatii produselor ce vor fi integrate in noile automotoare", a mai spus Bota.
"Concursul de oferte a fost castigat de banca HVB Germania, fiind emise scrisori de garantie pentru un imprumut in valoare de 47 milioane euro. Aproximativ 70% din valoare imprumutului este garantata de agentia germana Hermes, la o dobanda de 0,55% peste Euribor, restul creditului avand o dobanda de 5,95%. Imprumutul beneficiaza de o perioada de gratie care va expira in ianuarie 2004, dupa care va incepe rambursarea creditului", au precizat  surse apropiate discutiilor.
Primele doua trenuri vor circula pe relatia Bucuresti-Pitesti-Craiova incepand cu finele lunii ianuaire- inceputul lui februarie. Acestea sunt destinate rutelor de parcurs mediu, adica pe distante de circa 300-400 km. Automotoarele Desiro inregistreaza un consum mediu de circa 25 l/ 100 km, de opt ori mai mic decat cel al locomotivelor clasice. Parcul actual al CFR Calatori numara aproximaitv 3300 vagoane si 850 locomotive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO