Companii

Statistica confirmă:Industria şi agricultura au adus creşterea economică de 3,5% din 2013

Statistica confirmă:Industria şi agricultura au adus...

Autor: Claudia Medrega

05.03.2014, 10:06 828

Industria şi agricultura au avut cele mai importante contribuţii pozitive la creşterea economică de 3,5% înregistrată în 2013, în timp ce construcţiile, comerţul şi intermedierile financiare au influenţat negativ evoluţia economiei.

Creşterea economciă de 3,5% înregistrată în 2013 comparativ cu anul 2012 a depăşit şi cele mai optimiste estimări ale analiştilor şi ale autorităţilor. Acesta a fost cel mai rapid ritm de creştere al PIB din ultimii cinci ani.

Industria, care are o pondere de 30% din PIB, a avut o contribuţie de 2,3% la avansul economiei din 2013. Volumul de activitate din industrie a crescut cu 8,1%, potrivit informaţiilor anunţate de Institutul de Statistică.

Agricultura a adus 1,1% din creşterea economică de anul trecut, în condiţiile în care ponderea acestui sector în PIB a fost de 5,6%. Volumul de activitate din agicultură a făcut un salt de 23,4% în 2013.

Contribuţii pozitive la creşterea PIB au mai avut comunicaţiile, tranzacţiile imobiliare şi activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, precum şi activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport.

Pe de altă parte, contribuţii negative la creşterea PIB au avut următoarele ramuri: construcţiile, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante şi Intermedierile financiare şi asigurări.

Din punctul de vedere al utilizării PIB creşterea PIB s-a datorat exportului net (cu o contribuţie de Ă4,1%), consecinţă a creşterii cu 12,8% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o majorare semnificativ mai redusă a volumulului importurilor de cu 2,3%. O altă contribuţie pozitivă la ascensiunea economiei a venit de la consumul populaţiei (Ă0,9%), cu o pondere de 60,9% în PIB, volumul urcând cu doar 1,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels