Companii

Stear, RED: Deocamdata nu ne ies calculele pentru un centru comercial in Bucuresti

Stear, RED: Deocamdata nu ne ies calculele pentru un centru comercial in Bucuresti

Andrew Stear, managing partner si actionar al RED Management Capital, este prezent in Romania din 1996, fiind unul dintre pionierii pietei locale de real estate, unde a fost implicat in realizarea proiectului IRIDE din Pipera.

05.09.2008, 16:25 296

Compania, detinuta de fondurile Warburg Pincus din Statele Unite si GED din Spania, precum si de catre manageri, care au participatii minoritare, desi este unul dintre cei mai activi dezvoltatori de centre comerciale in afara Bucurestiului, nu a inceput un proiect de acest gen in Capitala, unde populatia are cea mai mare putere de cumparare.
"Oricat as calcula, din cauza preturilor terenurilor din Bucuresti, nu-mi ies cifrele cand ma gandesc la un centru comercial in Bucuresti. Nu avem ca strategie sa dezvoltam cladiri inalte, astfel ca este si mai greu. Totusi, in conditiile in care ritmul pietei a mai incetinit in acest an, ar putea aparea oportunitati", a declarat pentru ZF Andrew Stear, managing partner si actionar al firmei.
RED detine pe piata locala 22 de proprietati, in care a investit pana in prezent aproximativ 350 de milioane de euro, dezvoltarea completa a actualului portofoliu implicand investitii estimate la peste un miliard de euro.
Preturile terenurilor din momentul de fata fac din proiectele din Bucuresti investitii mai putin profitabile comparativ cu alte orase din provincie, iar numarul mare de investitori care si-au anuntat intentia de a construi in Bucuresti transforma proiectele de centre comerciale intr-o afacere si mai riscanta.
Stear este prezent in Romania din 1996, fiind unul dintre pionierii pietei locale de real estate, unde a fost implicat in realizarea proiectului IRIDE din Pipera, insa noua companie, RED, a finalizat primul proiect in primavara acestui an, respectiv Armonia Center Arad. La fel ca si proiectele pe care compania le are in dezvoltare la Constanta si Baia Mare, dupa finalizarea constructiilor proprietatile urmeaza sa treaca in proprietatea austriecilor de la Immoeast, care au intrat pe piata locala prin achizitia IRIDE.
"Parteneriatul nostru cu Immoeast este o combinatie intre joint-venture si forward-purchase, ei fiind, in general, responsabili de obtinerea finantarii pentru proiectele comune. Valoarea totala a proiectelor de la Arad, Baia Mare si cele doua faze ale proiectului de la Constanta este estimata la 420 de milioane de euro", spune Stear.
In prezent, RED se afla in faza de vanzare a participatiei de 25% pe care o mai detine in cadrul proiectului de la Arad, precum si in negocieri cu trei companii pentru vanzarea proiectului Armonia Center Braila, a carui finalizare este programata pentru sfarsitul acestui an.
"In conditiile in care o serie de jucatori prezenti in piata si-au incetinit activitatea de achizitii, astfel ca numarul cumparatorilor este mai mic, discutam si cu companii care nu sunt inca prezente in Romania", a declarat managerul RED.
Pe langa Immoeast, un alt partener devenit traditional al RED este lantul de hipermarketuri Carrefour, prezent in Armonia Arad, dar si unul dintre viitorii chiriasi ai proiectelor din Braila, Constanta, Satu Mare, Baia Mare si Giurgiu, cel mai recent proiect anuntat de catre companie.
"Colaborarea cu cei de la Carrefour a inceput in 2006, cand le-am fost prezentati pentru proiectul de la Arad, dupa care planurile de extindere au coincis. Pentru Giurgiu nu am semnat contractul final, dar avem semnat un precontract pentru un Carrefour de dimensiuni medii", spune Stear, care declara ca proiectul inaugurat in Arad are rezultate "rezonabile, cu toate ca este primul Carrefour din vestul tarii, entuziasmul nu este foarte mare, tinand cont ca locuitorii din zona sunt obisnuiti sa mearga la cumparaturi peste granita".
Pe langa proiectele de centre comerciale mari, RED are in dezvoltare si o retea de retail de mici dimensiuni, in orase precum Husi sau Marghita. Totodata, orasul Iasi reprezinta un punct important pe harta investitiilor RED, compania incepand aici lucrarile la un ansamblu rezidential si avand mai multe proiecte in faza de realizare a designului.
Singurul proiect al companiei in Bucuresti este ansamblul rezidential Natura Residence, dezvoltat in parteneriat cu firma spaniola Grupo Lar, care va cuprinde in jur de 190 de apartamente.
RED are in prezent in Romania o echipa de 42 de oameni si intentioneaza sa se extinda prin formarea unei divizii de property management, pentru care intentioneaza sa atraga un expat.
Cu toate acestea, o parte din servicii sunt externalizate, pe partea de design RED lucrand cu firme precum YRM, care a realizat proiectul pentru centrul comercial Radius din Baia Mare, in timp ce serviciile legale sunt realizate de catre casa de avocatura Popovici Nitu & Asociatii si Anca Dragoman.
Pe piata centrelor comerciale dezvoltatorii duc o lupta acerba, atat in Bucuresti, cat si in provincie, firme precum Plaza Centers, BelRom, Mivan, Iulius Group, Africa Israel, GTC sau TriGranit anuntand proiecte pentru mai multe centre comerciale, care vor creste substantial stocul actual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO