Companii

Studiu: Investiţiile în spaţii de tip coworking devin tot mai populare, susţinute de industria IT şi startup-uri

Studiu: Investiţiile în spaţii de tip coworking devin...

Autor: Roxana Rosu

26.10.2017, 13:10 1137

Spaţiile de tip coworking sunt un concept relativ nou în România, cu o pondere de doar 1% în stocul total de birouri, dar numărul hub-urilor de acest gen va creşte constant în următorii ani, odată cu dezvoltarea industriei IT, principalul client al acestor spaţii, sunt de părere consultanţii firmei Crosspoint.

Majoritatea spaţiilor de acest tip sunt disponibile în Bucureşti, o suprafaţă totală de peste 28.000 mp GLA (suprafaţă totală închiriabilă), aproape 84% din totalul spaţiilor coworking disponibile în ţară. Cel mai mare stoc de spaţii de acest tip a fost livrat în anul 2012.

Până în prezent, în 2017, au fost livraţi 3.130 de metri pătraţi de spaţii de tip shared office, din care 2.500 mp în Bucureşti, 300 mp în Timişoara, 260 mp în Cluj-Napoca şi aproximativ 100 mp în Braşov. Majoritatea dezvoltatorilor sunt antreprenori locali, cu câţiva jucători mari precum Regus şi noul intrat Crossrider.

Industria IT & C este cel mai des întâlnită în acest gen de spaţii, start-up-urile şi liber-profesioniştii ocupând cele mai multe dintre hub-urile disponibile, urmate de editorialiştii independenţi, bloggeri şi artişti.

Având în vedere contribuţia din ce în ce mai mare a sectorului IT la PIB-ul din România şi tendinţele globale care încurajează firmele mici tip start-up şi practicarea activităţilor independente, specialiştii Crosspoint sunt de părere că stocul de spaţii coworking va creşte treptat în următorii ani.

Google a anunţat deschiderea a 6 hub-uri regionale în cadrul universităţilor din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Constanţa şi Braşov pentru a crea legătura între studenţi şi companiile locale. Un grup de consultanţi în domeniul digital va oferi servicii gratuite de consultanţă în marketing şi strategie online pentru IMM-urile locale.

De asemenea, retailerul german Kaufland îşi transformă acoperişurile magazinelor, parcările şi parcelele de teren situate în apropierea şcolilor în spaţii verzi, unde oamenii îşi pot cultiva propriile culturi. Grădinile urbane vor beneficia, de asemenea, de spaţii de coworking cu wi-fi, ceai şi alte facilităţi.

“Spaţiile de coworking au devenit o tendinţă globală şi prind contur şi în România, având în vedere creşterea numărului de antreprenori şi caracteristicile generaţiei Millenium, care apreciază ideile inovatoare, libertatea şi socializarea. Spaţiile de coworking combină independenţa specifică liber-profesioniştilor cu amenajarea completă şi sentimentul de comunitate proprii lucrului într-un birou clasic. Este o alternativă benefică la cabinele tradiţionale pentru angajaţi, evitând de asemenea izolarea implicită şi s-a dovedit a fi avantajoasă pentru desfăşurarea unei afaceri”, spune Codrin Matei, Managing Partner, Head of Office Agency, Capital Markets and Business Development la Crosspoint.

Spaţiile pot fi închiriate zilnic, pe o lună sau câteva luni, şi vin echipate cu dotări de bază pentru a conduce o afacere mică, cum ar fi copiatoare, imprimante, aer condiţionat, secretariat, birouri, dulapuri cu cheie, bucătărie echipată complet, automate de cafea, fiind o alternativă accesibilă pentru firmele mici, aflate la început.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO