Companii

Sunt si castigatori in criza: reteaua Plus a cumparat zece terenuri in 6 luni, cu preturi mai mici

Sunt si castigatori in criza: reteaua Plus a cumparat zece terenuri in 6 luni, cu preturi mai mici

Unitatile Plus au o suprafata medie de vanzare de 1.000 de metri patrati

12.04.2009, 15:29 47

Retailerul va inaugura in acest an 23 de unitati prin investitii totale de 36 mil. euro, fiind vizate orasele cu peste 15.000 de locuitori. In prezent, Plus are 72 de magazine operationale.

"Scaderea preturilor terenurilor este intr-adevar un avantaj pentru noi, in sensul ca oferta a devenit mai bogata. In ceea ce priveste numarul achizitiilor in acest an, exista un buget pentru cumpararea de terenuri pentru expansiune, pe care trebuie sa-l respectam", a afirmat Ioana Marginean, directorul de marketing al retelei Plus in Romania.
Investitiile realizate de companie in ultimul trimestru din 2008 si primul trimestru din acest an in achizitia celor 10 spatii pot fi estimate la 4-5 mil. euro, fiecare magazin fiind situat pe un teren de minimum 4.500 de metri patrati. Unitatile Plus au o suprafata medie de vanzare de 1.000 de metri patrati.
 
Centru logistic in Transilvania
"Pentru 2009 am planificat si achizitia terenului pentru cel de-al doilea centru logistic al retelei, in Transilvania, urmand ca in 2010 acesta sa fie construit si finalizat", a mai spus Ioana Marginean. Numarul tranzactiilor cu terenuri s-a redus dramatic incepand cu a doua jumatate a anului trecut, din cauza problemelor de finantare cu care se confrunta investitorii din imobiliare. Retelele mari de magazine din sectorul alimentar, companii afectate foarte putin de criza, au fost in acest timp printre singurii cumparatori cu lichiditati de pe piata imobiliara. Si retailerii de bricolaj sunt cu ochii pe terenurile scoase la vanzare, care ajung chiar si la jumatate din pretul cerut inainte de declansarea crizei. De exemplu, in ultimele 5-6 luni austriecii de la BauMax au achizitionat trei terenuri, pentru care au negociat cu proprietarii preturi cu 40% mai mici decat valoarea ceruta initial. 
Reteaua Plus este operata de Pludi Market, in timp ce achizitiile de terenuri sunt realizate de divizia imobiliara a retailerului, Tengelmann Real Estate Romania. In prezent, compania detine aproape toate spatiile magazinelor Plus la nivel local.
 Plus opereaza intr-un centru logistic aflat langa Ploiesti (Prahova), dezvoltat in parteneriat cu Morava, companie al carei actionar este Portico Investments.
 
Fara intentii de achizitii
Marginean a mai afirmat ca Plus nu vede in acest moment oportunitati de preluare a unor retele existente pe piata locala, deoarece competitorii mai mici ai companiei au un concept de retail diferit de cel al Plus si astfel nu ar putea fi integrati in retea.
La nivel local, competitorii Plus sunt retailerii Penny Market (grupul Rewe), Profi si MiniMax, toate aceste companii avand actionariat strain. Un alt jucator isi pregateste intrarea pe piata in acest moment - reteaua Lidl detinuta de grupul Schwartz.
Plus a realizat vanzari de 255 mil. euro in Romania in anul fiscal incheiat la finele lunii aprilie din 2008, cu 53 de unitati operationale, potrivit ultimelor date disponibile. Compania isi disputa primul loc pe piata cu reteaua Penny Market, care anul trecut a raportat afaceri de 312 mil. euro, cu 72 de magazine operationale la finele lui 2008.
Grupul Tengelmann a intrat anul trecut pe piata din Romania si cu divizia de bricolaj OBI. Reteaua numara in prezent 4 magazine.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO