Companii

Suzuki se va numi Masao Toda

25.05.2000, 00:00 14



Suzuki Motor a inregistrat anul trecut o scadere de 10% a profitului din exploatare, ca urmare a unui curs de schimb defavorabil si a intetirii concurentei pe piata interna, se arata in comunicatul de ieri al companiei, citat de Reuters.

Rezultatele slabe inregistrate de Suzuki Motor au determinat schimbarea conducerii companiei, fostul presedinte al ultimilor 20 de ani Osamu Suzuki, fiind inlocuit de Masao Toda, in varsta de 65 de ani, un inginer care a facut parte din conducerea firmei japoneze. "Scopul este de a accentua procesul ingineresc", a afirmat intr-o conferinta de presa Osamu Suzuki.

Veniturile din exploatare s-au diminuat in aceeasi perioada la 42 miliarde de yeni (394 milioane de dolari), adica sub asteptarile analistilor, care estimau cifra in intervalul 44-51 miliarde de yeni.

Profitul net a crescut totusi cu 10%, pana la 26,9 miliarde de yeni, datorita modificarilor regimului fiscal-contabil japonez. Acesta reglementeaza includerea sucursalelor asupra carora se detine controlul efectiv. Numarul sucursalelor Suzuki s-a diminuat de la 135 la 125.

Desi vanzarile firmei au crescut cu 5% pana la nivelul de 1.550 miliarde de yeni, aprecierea cu 14% a yenului fata de dolar, si cu 20% in raport cu moneda euro, au diminuat veniturile obtinute pe pietele externe.

Profitul net al Suzuki ar putea scadea la 20 miliarde de yeni in exercitiul financiar curent, in conditiile continuarii unei evolutii ascendente a yenului.

Actiunile Suzuki au incheiat sedinta de tranzactionare in crestere cu 2,34%, respectiv 33 yeni, ajungand la nivelul de 1.443 yeni, dupa anuntul referitor la schimbarile din cadrul companiei si pe fondul unor performante moderate a firmelor ce activeaza in sectorul auto.

Vanzarile companiei Suzuki sunt inferioare celor ale Mitsubishi Motors si Mazda Motor, insa firma se situeaza pe locul al patrulea in randul producatorilor de automobile, dupa capitalizarea bursiera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO