Companii

Swisspor mizeaza pe un plus de 30%, la 14 mil. euro

10.12.2008, 16:05 29

Producatorul de polistiren expandat Swisspor Romania, filiala locala a grupului elvetian cu acelasi nume, a anuntat pentru acest an o crestere a cifrei de afaceri cu pana la 30%, in ciuda evolutiei in scadere a pietei constructiilor.

"Pentru Swisspor, 2008 nu a fost un an rau, mai ales ca in 2007 compania a inregistrat o corectie dupa avansul puternic inregistrat in perioada 2005-2006. Pentru acest an estimam o crestere a cifrei de afaceri de 30%, vanzarile din acest an fiind asteptate sa ajunga la 14 mil. euro", a declarat Marian Serban, directorul executiv al Swisspor.
Swisspor distribuie produse pentru termo, fono si hidroizolatii si detine o fabrica de polistiren expandat la Ploiesti, fiind unul dintre principalii jucatori de pe piata de profil din Romania.
Demararea programului national de reabilitare a cladirilor vechi va aduce in 2009 un plus de cerere pe piata de polistiren din Romania cu cel putin 150.000 de mc, arata primele estimari ale jucatorilor din piata.
"Odata cu demararea programului de reabilitare termica a cladirilor vechi ne asteptam la o crestere semnificativa a cererii. In prezent cea mai mare initiativa in acest sens vine in continuare din partea populatiei si nu a autoritatilor, dar raman optimist. Programul se inscrie in prioritatile oricarui viitor guvern, fiind o necesitate impusa de Uniunea Europeana", a adaugat Serban.
Piata de polistiren din Romania este estimata pentru acest an la aproximativ 100 mil. euro ca valoare si 3,5 milioane de metri cubi ca volum, pentru anul viitor fiind apreciata o crestere a pietei de pana la 20%.
"Pretul mediu de achizitie al polistirenului este de 28,5 euro/mc, pret de vanzare fara TVA, la consumatorul final pretul putand inregistra majorari de pana la 20%. In conditiile in care pentru anul viitor este estimata o crestere a pietei de pana la 20%, piata va ajunge la 4,2 mil. mc ca volum, respectiv 120 de mil. euro ca valoare, in masura in care preturile nu sufera modificari seminificative", a continuat directorul Swisspor.
Compania a oprit anul trecut constructia unui proiect de la zero la Turda, investitia fiind estimata la aproximativ 8 mil. euro, ca urmare a numarului mare de producatori locali, cererea fiind mai mica decat oferta. Proiectul viza constructia celei de-a doua fabrici de productie a Swisspor, precum si constructia unui proiect logistic.
"Anul acesta vom inregistra insa o corectie a numarului prducatorilor prezenti pe piata din Romania. Deja un numar semnificativ de mici producatori fie au dat faliment, fie au fost achizitionati de alti producatori mai mari", a incheiat Serban.
Principalii competitori ai companiei pe segmentul polistirenului expandat sunt Austrotherm, membra a gru-pului austriac Schmid Industrie Holding, compania harghiteana Arcon, precum si compania Styropan Buzau, parte a grupului taiwanez Living Plastic.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO