Companii

Taiwanezii investesc 6 mil. euro pentru productia de polistiren extrudat

29.06.2006, 20:15 77

Styropan Buzau, parte a grupului taiwanez Living Plastic, va investi 6 mil. euro in doua capacitati de productie de polistiren extrudat la Iasi si la Buzau, potrivit reprezentantilor companiei.
Fiecare fabrica va avea o capacitate de productie de circa 65.000 de metri cubi de polistiren extrudat pe an.
"Vom introduce polistirenul extrudat pe piata in luna octombrie, odata cu finalizarea investitiei de la Buzau. Avand in vedere evolutia pietei, proiectele Styropan nu se opresc aici, fiind planificata deja aducerea, in scurt timp, la Iasi, a celei de-a doua linii de productie panouri XPS, de o capacitate cel putin egala cu cea de la Buzau", a declarat pentru ZF Carmen Manaila, administrator imputernicit al Styropan Buzau.
Piata de materiale termoizolante, care cuprinde polistiren expandat sau polistiren extrudat folosite la izolarea termica a locuintelor, creste in medie cu 30 - 35% pe an. Unele grupe de produse din aceasta categorie inregistreaza rate de crestere de pana la 50% pe an.
Consumul mediu anual de materiale termoizolante pe cap de locuitor din tari precum Germania sau Elvetia era in urma cu trei ani de 20 de ori mai mare decat in Romania, in timp ce in Cehia si Ungaria consumul era mai mare de circa patru ori. Odata cu deschiderea celor doua unitati de productie de catre Styropan se va realiza o acoperire mult mai eficienta a pietei romanesti, fiind vizate, in acelasi timp, si pietele tarilor vecine, afirma reprezentantii companiei.
Finantarea investitiilor Styropan va fi asigurata, in principal, prin aportul de capital al asociatilor, diferenta fiind acoperita prin credite, afirma reprezentantii firmei.
Din grupul Living Plastic, al carui capital este detinut de investitori elvetieni, taiwanezi si romani, face parte si compania Romcarbon, care produce filtre de masini, masti de gaze, saci de polietilena, tevi PVC si saci de polipropilena, fiind unul dintre cei mai mari producatori de caserole polistiren expandat si cel mai mare producator de filtre din Romania.
Piata de polistiren a crescut puternic in ultimii trei ani, atragand un interes masiv. Numarul producatorilor a ajuns la circa 18 producatori, de sase ori mai mult fata de nivelul inregistrat in urma cu doi-trei ani.
Principalii factori care au condus la cresterea acestei piete sunt izolarea termica a cladirilor vechi si cerintele europene din domeniu au atras un interes masiv in ultimii ani pentru investitii pe piata polistirenului expandat, unul dintre cele mai dinamice segmente din industria materialelor de constructii.
Styropan si-a inceput activitatea in decembrie 2005, cu productia de folie polietilena coextrusa (utilizata ca ambalaj in industria alimentara).
Compania a realizat in primul an de activitate o cifra de afaceri de circa 100.000 euro si profit net de 7.800 de euro, potrivit reprezentantilor companiei.
"In momentul punerii in functiune a noilor investitii, productia de panouri XPS (n.r. - polistiren extrudat) va deveni activitatea principala a companiei, nefiind insa exclusa si extinderea actualei productii de folii coextruse", precizeaza Carmen Manaila.
Styropan este interesata sa investeasca si in productia de polistiren expandat.
"Investitia in linia de productie de polistiren expandat, care va depasi un milion de euro, va incepe cel mai probabil in aceasta toamna, astfel incat in primavara viitoare sa putem intra cu produsul pe piata. In acest moment sunt analizate variantele locatiilor Buzau sau Iasi", a mai spus reprezentantul companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO