Companii

Tenismeni de performanta "se antreneaza" in afaceri prin deschiderea de cluburi de tenis

Tenismeni de performanta "se antreneaza" in afaceri prin deschiderea de cluburi de tenis

Gasirea unei baze sportive si actiunile de promovare ale cluburilor de tenis reprezinta primele etape pentru demararea unei astfel de afaceri

19.11.2008, 16:15 432

La numai 23 de ani, Emilia Mihalache a hotarat, impreuna cu asociatul ei Razvan Ciobanu, sa infiinteze in 2007 clubul de tenis Smash Tennis Academy pentru jucatori profesionisti.

Cunostintele de baza in domeniul tenisului le detinea Razvan Ciobanu, care practicase tenis de performanta si care a fost si antrenor timp de doi ani in Germania.
Etapele parcurse pentru demararea afacerii au fost simple: gasirea unei baze sportive, care s-a materializat prin inchirierea unui club sportiv privat, dar un rol important l-a jucat si activitatea de promovare a clubului.
Astfel, antreprenorii s-au implicat direct in promovarea clubului, din lipsa de fonduri pen-tru a apela la o agentie specializata care sa rea-lizeze o campanie pu-blicitara. "Am tiparit flyere si le-am distribuit prin scoli, la semafoare sau in supermarketuri", a explicat fondatoarea Emilia Mihalache.
Primele sume investite au provenit din contractarea unui credit bancar, cu care intreprinzatorii au cumparat echipamentul sportiv (rachete, mingi de tenis) si au platit chiria anticipat pentru clubul de tenis.
Clientii clubului de tenis au varsta cuprinsa intre 4 si 20 de ani, datorita faptului ca exista parinti care isi trimit copiii la cluburi de sport pentru a le ocupa timpul liber. "Multi dintre acesti copii, care la inceput joaca de placere, pe parcurs tind sa practice tenisul de performanta", a adaugat asociata clubului.
Clubul a avut initial o singura grupa formata din patru copii, care vor participa anul viitor la concursuri nationale de tenis.
Numarul de clienti ai clubului de tenis variaza in functie de anotimp. "Pe timpul verii, din cauza concediilor si vremii foarte calduroase, numarul clientilor este mai redus", adauga antreprenoarea.
Preturile pentru inscriere la clubul de tenis variaza intre 170 si 400 de lei, in functie de tipul de abonament ales de client.
Pentru ca activeaza intr-un spatiu inchiriat, "preturile sunt destul de ridicate, iar acest lucru ii priveaza pe unii copii din clasele sociale mai joase sa se bucure de practicarea acestui sport", apreciaza antreprenoarea.
Acest lucru constituie o problema pentru fondatorii clubului care planuiesc sa isi cumpere un spatiu propriu. "Acum dorim sa investim in propriile noastre terenuri de tenis si speram ca vom gasi sponsorizare in acest scop", a precizat Emilia Mihalache.
Desi au demarat afacerea cu un singur angajat, acum cei doi antreprenori lucreaza cu trei angajati, toti fosti jucatori de tenis.
Planurile de viitor ale clubului de tenis reflecta dorinta unei dezvoltari mai ample a activitatilor. "Vrem sa organizam un program de initiere si descoperire a tinerelor talente, sa crestem campioni. Nu vrem doar sa producem jucatori, vrem sa construim oameni", sustine Emilia Mihalache.
Un alt antreprenor este Florin Dumitru, care a infiintat clubul Tenis Club Major in anul 2002. Patronul a trei firme si al unei asociatii nonprofit in domeniul sportiv, Florin Dumitru s-a hotarat la numai 23 de ani sa deschida un club afiliat la federatia de tenis.
In opinia lui, romanii nu sunt foarte receptivi in ceea ce priveste practicarea tenisului de performanta.
"Numarul celor care doresc sa isi vada copiii practicand tenis de performanta este in scadere. Exista mentalitatea ca un copil trebuie sa se ocupe in primul rand de scoala pentru a avea un job bun, insa parintii fac o mare greseala, pentru ca sportul nu este util doar pentru componenta fizica, ci si din punct de vedere emotional sau mental", explica el.
El a mai adaugat ca "in cadrul clublui am reusit sa invatam sute de copii sa practice tenis din placere si sa promovam jucatori pe orbita performantei".
Preturile abonamentelor lunare la Tenis Club Major variaza intre 150 si 700 de lei, iar orele de antrenament individual au tarife cuprinse intre 45 si 70 de lei.
In acest moment, Florin Dumitru sustine ca este singurul antrenor care are patru copii clasati printre primii 15 jucatori din tara, la categoria pana la13 ani. "Chiar daca suntem o echipa mica, ne mandrim cu faptul ca suntem singurul club din Romania care are patru jucatori la selectia pentru lotul national", adauga antreprenorul.
In anii 2005 si in 2006, clubul de tenis a avut doi sportivi calificati pe primele locuri la categoria zece ani: Andrei Marinescu si Eric Radoi.
"Sportivul nostru emblematic este Marinescu Andrei, campion national la 10 ani si vicecampion la 12 ani, component al Lotului National al Romaniei si ocupant al locului 5 la europene. Are o deplasare pe teren uluitoare si o constanta in joc extraordinara", explica el.
Printre obstacolele intampinate de-a lungul timpului, Florin Dumitru s-a confruntat cu imposibilitatea de a obtine o baza sportiva proprie, dificultatile de atragere a sponsorilor pentru tenisul de performanta, lipsa colaborarii cu sistemul de invatamant si neimplicarea statului in dezvoltarea si promovarea tenisului.
Planurile de viitor ale clubului de tenis includ achizitionarea unui spatiu de activitate propriu. "Cumpararea unui spatiu propriu este vitala pentru continuitatea pe termen lung a tenisului de performanta pe care il promovam", a spus el.
 
Smash Tennis Academy
  • Infiintat in februarie 2007
  • Clientii au varste cuprinse intre 4 si 20 de ani
  • Preturile variaza intre 170 si 400 lei in functie de tipul de abonament ales
  • Activitatea se desfasoara intr-un spatiu inchiriat
  • Se vizeaza cumpararea unui spatiu propriu
 
Club Tenis Major
  • Infiintat in anul 2002
  • Preturile abonamentelor lunare la Tenis Club Major variaza intre 150 si 700 lei
  • Orele de antrenament individual au tarife cuprinse intre 45 si 70 de lei
  • Activitatea se desfasoara intr-un spatiu inchiriat
  • Planuri de viitor : achizitionarea unui teren propriu pentru clubul de tenis
 
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO